Alpske koze iz Bele Reke

Izvor: RTS, 11.Maj.2020, 15:49

Alpske koze iz Bele Reke

Dobrivoj i Vladimir Dobrić iz Bele Reke kod Šapca, uspešni su uzgajivači alpskih koza. Znanje stečeno u mlekarskoj školi, otac i sin primenjuju na seoskom imanju gde pored farme imaju i svoju mlekaru.
Mužom koza  Dobrićima već šest godina počinje svaki dan. Na farmi koju su izgradili i opremili svojim sredstvima, imaju sedamdeset muznih grla. Složno rade i veruju u uspeh.
 
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />"Radi dan počinje između šest, pola sedam", kaže Vladimir, "muža kreće u sedam sati i traje oko sat i po vremena. Sedamdeset koza je na muži, imamo 20 mladih koje se jare krajem maja, tako da će i biti 90 od juna. Na selu sam rođen, tu sam ostao da živim, ja sigurno ne bih menjao selo za grad."
Nakon muže, Vladimir koze vodi na ispašu. Na obrnocima Cera, sa njima svakog dana u prirodi provede po nekoliko sati. Kaže da su koze poslušne, odu najdalje kilometar, kilometar i po od kuće. 
U svojoj mlekari na seoskom imanju u Beloj Reci godišnje prerade oko 25.000 litara sirovog kozjeg mleka. Na tržištu je, kažu, najtraženija surturka.
"Maksimalna tempertature obrade naših proizvoda je 65 stepeni, što znači da je svo svojstvo kozjeg mleka zadržano", objašnjava Dobrivoj Dobrić. "Od kozarstva može da se živi ako imate zatvoren krug, ako imate svoju dostavu i ostalo."
Dobrići za kupce ne brinu i veruju da je uz kvalitetne proizvode uspeh na tržištu siguran. Želja im je da stado prošire za tridesetak grla.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.