Veliki petak - običaji i verovanja

Izvor: B92, 30.Apr.2021, 08:10

Veliki petak - običaji i verovanja

Smatra se najtužnijim praznikom u hrišćanstvu.

Veliki petak ili Strasni petak je hrišćanski praznik, koji je prema hrišćanskoj religiji obeležen stradanjem Isusa Hrista na Golgoti, njegovim raspećem na časni krst i njegovom smrću za spasenje sveta.

Smatra se najtužnijim danom hrišćanstva i na taj dan se ne služi liturgija u crkvama. Plaštanica, platno sa naslikanim Hristom, postavlja se na posebno ukrašen sto, koji simboliše grob Hristov i to ispred >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oltara. U nekim krajevima Srbije običaj je da se vernici, posle celivanja plaštanice, provlače ispod stola na koji je položena plaštanica.

Strogo se posti i farbaju se jaja, u što više boja, a prvo ofarbano jaje se naziva čuvarkuća. Uvek se boji u crvenu boju i čuva se na izdvojenom mestu godinu dana, da čuva kuću.

Veruje se, i to prema narodnim običajima, da ko danas opere kosu neće ga sledeće godine boleti glava. Običaj je da se pomete kuća, metla se baci, jer, kako se veruje, sa njom idu i sve nedaće iz doma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Farbanje jaja

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.