Zloupotrebljeni lični podaci, traži se saslušanje Zakerberga

Izvor: N1 televizija, 20.Mar.2018, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zloupotrebljeni lični podaci, traži se saslušanje Zakerberga

Afera "Kembridž analitika" uzburkala je ceo svet. Lični podaci 50 miliona korisnika Fejsbuka zloupotrebljeni su za potrebe političkih kampanja, i to bez njihovog znanja. Prva je reagovala berza, gde je kompanija Fejsbuk izgubila na vrednosti čak 35 milijardi dolara, zbog čega je osnivač Mark Zakerberg manje bogat za pet milijardi.

Požar je počeo da se širi tokom vikenda, kada je bivši direktor britanske kompanije "Kembridž analitika", Kristofer Vajli, izašao u >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << javnosti i otkrio skandalozne detalje, potom su objavljeni tajni snimci, a sada je bes javnosti širom sveta usmeren ka Marku Zakerbergu.

"Primio sam preko vikenda dva ili tri zahteva za saslušanjem, i sve što mogu da kažem da su uzeti u razmatranje. To što je Fejsbuk učinio je vrlo ozbiljno kršenje privatnosti, ali za sada ne mogu da kažem da li će saslušanja biti zakazana", kaže Čak Gresli, senator i predsedavajući pravnog komiteta.

Po svemu sudeći pravosudni organi i Velike Britanije i SAD pozvaće prvog čoveka Fejsbuka da se izjasni o optužbama.

Za direktora "Kembridž analitike" Aleksandra Niksa javnost je prvi put čula pred američke predsedničke izbore 2016, kada je bio siguran da može da predvidi ponašanje glasača. Bio je u pravu.

Njegovi metodi su pomnogli Donaldu Trampu da pobedi. Tramp je tu uslugu platio višemilionskim dolarskim čekom, tvrdi CNN. To je potvrdio i Kristofer Vajli, "uzbunjivač" koji je radio u kompaniji.

"Najmanje milion dolara je potrošeno, postoje ugovori, fakture i mejlovi. Aleksandar Niks je potpisao dokumenta i potpuno je netačno to što je on pred parlamentarnim komitetom tvrdio da nisu koristili podatke sa fejsbuka", rekao je Vajli.

Niks negira sve optužbe.

"Koristili smo fejsbuk za reklamiranje i sakupljanje podataka kao i sve druge agencije".

Međutim, istraga koju je sproveo britanski "Kanal 4", pokazala je da je "Kembridž analitika" radila i strašnije stvari. Da bi uticali na izbore širom sveta, služili su se i metodama kao što su špijuniranje, ucene, mito, lažni iskazi i slanje prostituki klijentima. Dokazi za ove nezakonite radnje zabeleženi su i kamerom.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.