Izvor: RTS, 30.Nov.2021, 20:50

Zemlje Kvinte pozivaju Prištinu da sprovede sudske odluke i upiše zemljište manastira Dečani

Šefovi misija zemalja Kvinte i dalje su zabrinuti jer kosovske institucije još uvek nisu sprovele zakonit upis zemljišta manastira Dečani, navedeno je na Fejsbuk nalogu Ambasade Nemačke u Prištini.
"Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD i dalje su zabrinuti zbog toga što, uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << još nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta manastira Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine", navela je nemačka ambasada u Prištini na svom Fejsbuk nalogu.

Ističu da nesprovođenje ove i drugih sudskih odluka "podriva posvećenost vlade u sprovođenju vladavine prava i njenom poštovanju nezavisnog pravosuđa".
"Sprovođenje ovih odluka je fundamentalna demokratska odgovornost neophodna za demokratsku konsolidaciju Kosova i buduce evroatlantske integracije", saopštile su zemlje Kvinte", navedeno je u saopštenju na Fejsbuku.
Zemlje Kvinte u saopštenju još jednom podstiču vladu u Prištini da ostavi političke nesuglasice po strani, prihvati svoje demokratske odgovornosti i u potpunosti sprovede sve sudske odluke.
Manastir Visoki Dečani svrstan je na listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi za 2021. godinu, koju je sastavila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasleđa "Evropa nostra".
Tada je navedeno da se manastir i dalje suočava sa pretnjama zbog nerešenih pravnih i institucionalnih pitanja iako se od 2006. godine nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.