Vorner: Istražiti rusku aktivnost na Fejsbuku i Tviteru

Izvor: Blic, 08.Sep.2017, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vorner: Istražiti rusku aktivnost na "Fejsbuku" i "Tviteru"

Jedan od glavnih demokrata u Komitetu za obaveštajne poslove Senata SAD, senator Mark Vorner rekao je da bi kompanija "Tviter" trebalo da obelodani analizu skorašnje ruske aktivnosti na svojoj društvenoj platvormi, slično kao što je uradila kompanija „Fejsbuk“.

Obrativši se samo dan nakon što je kompanija „Fejsbuk“ saopštila da je otkrila da su najverovatnije Rusi kupili hiljade reklama sa političkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << porukama na toj platformi, Vorner je rekao da je to otkriće verovatno samo početak i da bi „Tviter“ takođe trebalo da istraži problem.

Američka kompanija Fejsbuk je saopštila da je otkrila izvore povezane sa Rusijom koji su platili 100.000 dolara za hiljade političkih reklama na toj društvenoj mreži u protekle dve godine, prenosi Bi-Bi-Si.

Fejsbuk je o tome, kako je saopšteno, obavestio američke vlasti koje istražuju navodnu umešanost Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

"U sklopu proruske kampanje, potrošeno je 100.000 dolara na oko 3.000 reklama u periodu od dve godine, zaključno sa majem 2017. godine", saopštila je ta društvena mreža.

Dokazi su predati specijalnom tužiocu Robertu Mileru, koji nadzire istragu o navodnoj umešanosti Rusije u prošlogodišnje američke predsedničke izbore.

Plaćeni oglasi su korisnike usmeravali ka 470 naloga koji su širili lažne informacije ili su kršili uslove te društvene mreže.

"Reklame i nalozi su se fokusirali na širenje različitih društvenih i političkih poruka", navodi se u saopštenju Fejsbuka.

"Ti nalozi su sada ugašeni", izjavio je direktor Fejsbuka za bezbednost Aleks Stamos.

Proruska kampanja je otkrivena u sklopu interne istrage Fejsbuka o mogućim zloupotrebama te društvene mreže tokom predizborne kampanje u SAD.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.