Izvor: Blic, 21.Jan.2018, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojnik iz Kanade nakon 24 godine pronašao dečaka koga je tokom rata upoznao u BiH, a u tome mu je pomogla samo JEDNA FOTOGRAFIJA

Jedan kanadski vojnik, koji je u BiH boravio tokom rata – 1994. godine nakon 24 godine je upravo zahvaljujući Fejsbuku stupio u kontakt s dečakom koga je upoznao u Visokom, sa s kojim mu je jedina zajednička stvar bila fotografija na društvenoj mreži.

Naime ,Džastin Fraj 1994. je služio u jedinici UNPROFOR.

- Živeo sam u Visokom, severozapadno od Sarajeva. Naš kamp zvao se CANBAT 2. Jedna od mojih odgovornosti bilo je i osiguravanja sletišta za helikoptere >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << UN. Pored samog sletišta bilo je nekoliko kuća, a svaki put kada smo ga osiguravali, iz tih kuća na ogradu je dolazio jedan mali dečak. Ubrzo sam se sprijateljio s njim, njegovo ime bilo je Amir. Počeo sam donositi neke slatkiše Amiru. Moja mama takođe je poštom slala stvari za njega, slatkiše, olovke, flomastere i sat. Sećam se koliko je samo bio uzbuđen zbog tog sata – napisao je Džastin na svom Fejsbuk profilu, nakon što je saznao da je Amir živ, da je sad već odrastao čovek i roditelj i da živi u Švedskoj.

Iako tokom rata nije bilo mobilnih telefona ni digitalnih fotoaparata, on je uspeo napraviti fotografiju s Amirom. Kasnije je kanadski vojnik, kako kaže, često razmišljao o BiH i o Amiru, koji mu je postao simbol tog perioda života.

- Uvek sam čuvao njegovu fotografiju. Često sam se bavio mišlju da ga pronađem i vratim se u Bosnu – napisao je Džastin na Fejsbuku.

Džastin i Amir vrlo brzo su se povezali putem društvenih mreža, a prema svemu sudeći, sledi ponovni susret.

Na Džastinove reči na Fejsbuku reagovao je i Amir Bajramović.

- Te 1994. godine životi Bosanaca bili su ispunjeni tugom, bolom i strahom. U tom vremenu, kada je bilo lakše plakati nego smejati se, jedan divan vojnik i pre svega čovek nasmejavao je lice jednog malog dečaka. Danas taj dečak ima 32 godine, i postao je otac, a svoje dete učiće da bude dobra osoba kakav je Džastin. Nije lako bilo biti čovek u vremenu ratnog ludila, gde je i tvoj život bio takođe ugrožen. Ali, za Džastina to nije bio problem - naveo je Bajramović i dodao da mu je drago da su se nakon 24 godine ponovno povezali, piše Avaz.

Pozitivni komentari 

- Dragi moj prijatelju, želim tebi, tvojoj mami i celoj tvojoj porodici čitav svet sreće i hvala vam na svemu što ste učinili za mene i svu drugu decu – napisao je Amir na svom Fejsbuk profilu, gde je, označio i Džastina, kao i njegovu majku, a zajedno su dobili brojne pozitivne komentare.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.