Više javno tužilaštvo: Pazite se kad prelazite ulicu nije pretnja novinarima, već kritika

Izvor: JužneVesti.com, 04.Feb.2019, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više javno tužilaštvo: "Pazite se kad prelazite ulicu" nije pretnja novinarima, već kritika

Nakon što je advokat uložio žalbu na odluku Osnovnog javnog tužilaštva da odbaci prijavu protiv 67-godišnjeg Radoslava Milanovića koji je na Fejsbuku Južnih vesti, između ostalog, poručio novinarima da “da paze kad prelaze ulicu”, da ne bi bilo “tras, tras, bum” i Više javno tužilaštvo je odbacilo prigovor. Smatraju da Milanović nije pretio, već je “izrazio kritički stav”.

U Višem javnom tužilaštvu smatraju da sadržina komentara >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << koji je Radoslav Milanović iz Ražnja napisao na Fejsbuku Južnih vesti ne odražava “neposrednu, konkretnu i ozbiljnu pretnju”.

Na osnovu svih utvrđenih činjenica može se zaključiti da komentar prijavljenog na zvaničnom profilu Južnih vesti ne predstavlja ozbiljnu pretnju na život, ili telesni integritet ošt. Aleksandra Stankova u svojstvu zamenika glavnog i odgovornog urednika medija, niti bilo kog drugog zaposlenog - navodi se u rešenju Tužilaštva.

Dodaju i da je komentar predstavlja izražavanje Milanovićevog kritičkog stava, sa čime se, dodaju, “mediji neretko suočavaju”.

Stoga se navedeni komentar ne može posmatrati kao ozbiljna pretnja usmerena na lišavanje života ili povredu telesnog integriteta jednog ili više lica - navode u Tužilaštvu.

Podsetimo, decembra 2017. Milovanović je na Fejsbuku napisao komentar:

"JUZNE VESTI su anti srpske ,placenicke profasisticke i Bugarske . PO SRBIJI PLJUJU A STO JACE VREDJAJU I VLADU TO SVE VISE NOVCA DOBIJAJU OD ZAPADA I SOROSA, ... PAZITESE KAD PRELAZITE ULICU ha ha ha,(mozda ne prepoznajete boje na semafor) tras,tras,bum bum,tras…",

Nakon što su novinari prijavili ovu pretnju, policija je veoma brzo locirala autora poruke, zaplenila računar i protiv njega podnela krivičnu prijavu.

Međutim, godinu dana kasnije Osnovno javno tužilaštvo u Nišu odbacilo je prijavu protiv njega, iako nikog iz redakcije nije ni saslušalo.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.