Van pameti: Bernardić napao Plenkovića jer je Facebook blokirao stranicu Di su pare

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Jan.2018, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Van pameti: Bernardić napao Plenkovića jer je Facebook blokirao stranicu "Di su pare"

ZAGREB - Današnje pitanje Davora Bernardića upućeno premijeru Andreju Plenkoviću na aktualnom prijepodnevu Hrvatskog sabora podsjetilo je u brojnim detaljima na nedavni istup Željke Markić, koja je tražila da "Vlada zaštiti građane od cenzure Facebooka".

Bernardić je otišao i korak dalje, pa optužio Vladu zbog Facebookovog blokiranja popularne satirične stranice "Di su pare" na Facebooku. Stranica je blokirana još u prosincu.

- Postavit ću jedno >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << pitanje, gospodine Plenkoviću. Di su pare? Di su pare? Di je "Pretjerivač"? Di je "Ministarstvo ljubavi"? Ako John Oliver na HBO-u može na urnebesan i satiričan način dati osvrt na Donalda Trumpa, zašto stranica "Di su Pare" to ne može nastaviti raditi u Hrvatskoj. Facebook stranicu "Di su pare" je pratilo preko 300 tisuća ljudi. I ja sam ju pratio i smijao se kad su bili kritični prema meni. Vlada ne smije gušiti satiru. Što ćete napraviti da spriječite satiranje satire u Hrvatskoj i vratite stranicu "Di su pare", pitao je Bernardić.

Plenković je odgovorio da je on apsolutno za satirički pristup politici.

- Ne znam je l' vaše pitanje plod team buildinga ili ozbiljnog analitičkog pristupa, ali što se tiče satire, humora, ironije i mogućnosti takvog izražavanja, ja sam apsolutno za to. Veliki sam pobornik humorističnog pristupa politici i bilo kojem drugom aspektu društva, odgovorio je Plenković, spomenuvši nedavno preminulog satiričara Predraga Lucića i pohvalivši se da je još kao srednjoškolac čitao "Feral".

- Što se tiče vaše aluzije na cenzuru filma, HRT je nezavisna u odabiru svog programa. No čini se da je film prikazan, tko ga hoće gledati neka ga gleda. U Hrvatskoj nema cenzure. U Hrvatskoj svatko ima mogućnost govoriti ono što želi i misli, sukladno zakonskim propisima i odgovornosti. No to ne znači da u moderno vrijeme komunikacije treba dopustiti govor mržnje. Naprotiv, dodao je Pleković.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.