Izvor: Radio 021, 15.Mar.2019, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: U pucnjavi na Novom Zelandu 49 žrtava, ubica napad prenosio na Fejsbuku

U pucnjavi u dve džamije u novozelandskom gradu Krajstčerču 49 osoba je ubijeno, a 20 povređeno, saopštila je premijerka Novog Zelanda Jasinda Ardern.

Policija je saopštila da je privela četiri osobe - tri muškarca i jednu ženu i otkrila nekoliko eksplozivnih naprava. Navode da su se napadi dogodili u dve džamije koje su bile pune vernika.

Napadač je identifikovan kao Australijanac Brenton Tarant.

Jutro pre napada Tarant je na Tviteru podelio svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << manifest nazvan "The Great Replacement" (Velika zamena) na 73 stranice. U njemu je dao "objašnjenje" za ubistva i naveo da ga je inspirisao norveški masovni ubica Anders Bering Brejvik.

Napad je prenosio uživo na svom Fejsbuk profilu. Vidi se kako naoružan prilazi džamiji i puca. Kada je ispucao svu municiju, vratio se do kola po još municije. Ponovo je došao do džamije, tražio preživele i pucao u ljude koji su ležali na zemlji. Video se završava njegovim odlaskom.

Na oružju koje je koristio ispisao imena Miloša Obilića, Baje Pivljanina, Novaka Vujoševića, Marka Miljanova.

Uoči napada je slušao muziku na srpskom jeziku, pesmu posvećenu Radovanu Karadžiću. Kako prenose mediji, radi o pesmi “Od Bihaća do Petrovca sela”.

I just noticed that song in car played by suspected gunman before #ChristchurchMosqueAttack is a Serbian nationalist song praising convicted Bosnian Serb war criminal Radovan Karadzic.

"Karadzic will lead the Serbs,

Karadzic leads the Serbs" pic.twitter.com/PJBQG61hxX

— Harald Doornbos (@HaraldDoornbos) March 15, 2019 
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

FOTO, VIDEO: U pucnjavi na Novom Zelandu 49 žrtava, ubica napad prenosio na Fejsbuku

Izvor: Radio 021, 15.Mar.2019

U pucnjavi u dve džamije u novozelandskom gradu Krajstčerču 49 osoba je ubijeno, a 20 povređeno, saopštila je premijerka Novog Zelanda Jasinda Ardern...Policija je saopštila da je privela četiri osobe - tri muškarca i jednu ženu i otkrila nekoliko eksplozivnih naprava. Navode da su se napadi...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.