U poslednjih šest meseci Facebook je uklonio 1.5 milijardi naloga

Izvor: NovaEnergija.net, 20.Nov.2018, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U poslednjih šest meseci Facebook je uklonio 1.5 milijardi naloga

Kao deo svojih redovnih aktivnosti, Facebook je objavio šestomesečni Community Standards Enforcement Report. U ovom izveštaju akcenat se stavlja na uklanjanje sadržaja koji su u suprotnosti sa Facebook pravilima upotrebe, koji uključuju slike nagih osoba i seksualne aktivnosti, lažne naloge, govor mržnje, spam, terorističku propagandu, nasilje i eksplicitne sadržaje svih oblika.
U poslednjem izveštaju uključene >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << su i dve nove kategorije – nasilje i uznemiravanje, kao i slike nage dece i njihovo seksualno iskorišćavanje. Izveštaj pokriva period od aprila do septembra 2018. godine. U tom periodu uklonjeno je 1.5 milijardi naloga, što je povećanje u odnosu na prethodni šestomesečni interval (1.3 milijarde). To je pokazatelj koliko su lažni i uznemirujući sadržaji uzeli maha na ovoj društvenoj mreži.
Odlični rezultati (više od 90%) ostvareni su prilikom uklanjanja fotografija nagih osoba (odraslih i dece), dečije pornografije, lažnih naloga, spama, terorističke propagande i nasilja. Međutim, kod dve kategorije moderacija sadržaja nije bila dovoljno uspešna. Kod nasilja i uznemiravanja, Facebook je uspeo da pravovremeno reaguje samo u 14.9% slučajeva (što podrazumeva da su uklonjeni pre nego što su prijavljeni od strane korisnika), dok je kod govora mržnje to uspelo u 51.6% slučajeva.
Ipak, mora da se naglasi da Facebook aktivno radi na poboljšanju tih procenata. Na primer, u četvrtom kvartalu prošle godine uspeo je da ukloni samo 23.6% govora mržnje pre nego što su prijavljeni, što pokazuje da su za godinu dana više nego udvostručili procenat uspešnosti. Stoga verujemo i da će slično biti i kada su nasilje i uznemiravanje u pitanju.
Takođe, povećani su i zahtevi svetskih Vlada za podacima sa Facebook-a u poslednjih godinu dana i to za oko 26%, (sa 82.341 na 103.815). Kada je američka administracija u pitanju, broj upita povećan je za 30%.
Izvor: Engadget / PC Press
Foto: Pixabay

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.