Slučaj seksualnog zlostavljanja u metaverzumu dobio epilog - od sada distanca

Izvor: B92, 13.Feb.2022, 09:03

Slučaj seksualnog zlostavljanja u metaverzumu dobio epilog - od sada distanca

Nakon izveštaja o seksualnom zlostavljanju od strane žena dok su koristile platformu za virtuelnu stvarnost "Horizon Wolrds" i "Horizon Venus" u vlasništvu Mete, koja uključuje Facebook, Instagram i Whatsapp, platformi je dodato "lično ograničenje" kako bi se sprečilo da avatari dođu u bliski kontakt sa jedni drugima, piše Independent.

Uzrok dodavanja ovakve funkcije je seksualno uznemiravanje i fotografisanje ženskog avatara od strane male grupe muških.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
I u metauniverzumu se dešavaju seksualni napadi - prijavila da su je zlostavljali muški avatari

Tri ili četiri muška avatara su praktično grupno silovala i fotografisala ženskog

"U roku od 60 sekundi od pridruživanja – bila sam verbalno i seksualno uznemiravana – tri ili četiri muška avatara, sa muškim glasovima, praktično su grupno silovali moj avatar i fotografisali ga. Dok sam pokušavala da pobegnem, vikali su: "Ne pretvaraj se da ti se nije dopalo" i "Idi istrljaj se na fotografiju", napisala je Nina Džejn Patel, psihoterapeutkinja koja istražuje metaverzum.

U decembru je opisala svoje iskustvo "nadrealne noćne more" ili "grupnog silovanja" svog avatara u Horizon Venues.

Intenzivan događaj

Jedan od Metinih beta testera je prijavio da ju je nepoznati stranac dodirnuo neprikladno i bez njene dozvole dok je koristio platformu.

"Seksualno uznemiravanje nije šala ni na običnom internetu, ali boravak u VR-u dodaje još jedan sloj koji događaj čini intenzivnijim", napisala je u zvaničnoj grupi Horizont na Fejsbuku. "Ne samo da sam bila dirnuta sinoć, već je bilo i drugih ljudi koji su podržavali ovo ponašanje zbog kojeg sam se osećala izolovano u Plazi."

Nova funkcija "Lične granice" već je dostupna na platformama i pruža "preko metar udaljenosti" između jednog avatara i drugog. Postoji mogućnost da će korisnici na kraju sami moći da podese veličinu svog ličnog ograničenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.