Panika u Hrvatskoj: Orban opet preti VELIKOM MAĐARSKOM! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Dec.2019, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Panika u Hrvatskoj: Orban opet preti VELIKOM MAĐARSKOM! (FOTO)

Mađarski premijer Viktor Orban održao je sastanak predsedništva svoje stranke Fides, što nije ništa neobično, ali jeste to što je sastanak održan pod ogromnom kartom "istorijske Mađarske“.

Ta geografska karta obuhvata i veliki deo Hrvatske, sve do Rijeke i Dalmacije, a ona je, po svemu sudeći, stalni inventar u prostorijama Fidesa.

Fotografiju sa sastanka je objavio sam premijer Viktor Orban, i to na svom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Fejsbuk profilu, uz opis:

– Pretpraznični sastanak predsedništva stranke.

To da su Orban i njegova vlada nostalgični za vremenom kada je Mađarska zauzimala daleko veću teritoriju, uključujući i velike delove Hrvatske, nije nikakva posebna novost, a nije ni tajna.

Već nekoliko puta, i to u poslednje vreme, zvaničnici Mađarske su javno prisvajali delove hrvatske teritorije.

Tako je letos, u junu službena mađarska Kancelarija za međunarodnu komunikaciju pri vladi Viktora Orbana na svom Tviter profilu objavila kartu Mađarske koja uključuje veliki deo Slovenije, ali i delove Hrvatske poput Međimurja, dela Baranje i Kvarnera, koja sugeriše da su ovoj zemlji nakon Prvog svetskog rata otete dve trećine teritorija, uključujući čak 63 hiljade kilometara kvadratnih koji su deo današnje Hrvatske, Slovenije…

A sam Orban je nedavno, prilikom posete Osijeku, gde ga je dočekao hrvatski premijer Andrej Plenković, nostalgično govorio o Slavoniji i Baranji kao "najbogatijim delovima naše (mađarske) države". Hrvati su i tada, na tu provokaciju, bili nemi!

Povodom najnovije provokacije hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da je o tome razgovarao s ministrom spoljnih i evropskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

– Naše ministarstvo će vezano za to obaviti razgovore s mađarskom stranom. Koliko sam ja njega razumeo, nije to prvi put da se ta karta pojavljuje na nekom sastanku Fidesa. Sadašnje hrvatske granice su takve kakve jesu - kazao je Plenković, dodavši da Hrvatska mora da sarađuje sa svojim susedima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

ORBAN PONOVO PROVOCIRA Održao sastanak pod mapom "istorijske Mađarske", koja OBUHVATA I HRVATSKU

Izvor: Blic, 18.Dec.2019, 14:26

Mađarski premijer Viktor Orban održao je sastanak predsedništva svoje desno-populističke stranke Fides. To samo po sebi ne bi bila neka vest da ga nije održao pod ogromnom uokvirenom kartom "istorijske Mađarske", koja obuhvata i veliki deo Hrvatske, sve do Rijeke i Dalmacije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.