POTVRĐENO: Cijanobakterije u vodi koju su pili Užičani!

Izvor: Kurir, 27.Dec.2013, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POTVRĐENO: Cijanobakterije u vodi koju su pili Užičani!

U vodi nema mikrocistina LR, izuzetno opasnog cijanotoskina koji nastaje raspadom algi, a da bi se ispitalo ima li drugih otrova, pomoć se mora tražiti od stranih laboratorija

UŽICE – U Zavodu za javno zdravlje Srbije potvrđeno je da je u vodi iz jezera Vrutci kojom se snabdeva Užice izolovano prisustvo algi identifikovanih kao – cijanobakterije. Ove bakterije su termo stabilne pa je zbog toga zabranjena upotreba vode i za kuvanje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
­ Nije dokazano prisustvo produkata raspada ovih bakterija, odnosno cijanotoksina – kaže dr Ollivera Janjić, iz Zavoda za zdravlje Užice.

U ovom Zavodu kažu da nije dokazano prisustvo u vodi izuzetno opasnog cijanotoksina pod imenom mikrocistin LR, koji je maligan i u malim količinama i koji nastaje raspadom cijanobakterija, a da bi se dokazalo ima li drugih cijanotoksina u vodi, moraju se angažovati strane laboratorije.

Iz Zavoda za javno zdravlje Srbije, u Zavod u Užicu još u 13 sati u četvrtak stiglo je telefonsko obaveštenje da sa vodom u gradu ’’nešto nije u redu’’, saznaje Kurir.

Tek u 20 sati i 30 minuta istog dana građanstvo je obavešteno da voda u gradu nije za piće i kuvanje. U međuvremenu, u 17 i 30 Zavod za zdravlje iz Užica novinarima je prosledio obaveštenje da u vodi za piće ima algi, a da će građani sutradan dobiti preporuke oko korišćenja vode.

Istovremeno, Zavod je Republičkoj sanitarnoj inespekciji poslao obaveštenje da voda u gradu nije

– higijenski ispravna. U ovoj čudnoj igri, zanimljivo je i to da je gradom još tokom prepodneva u četvrtak krenula priča, od uva do uva, da su u vodi izolovane cijanobakterije. Satima pre zvaničnog obaveštenja, neki Užičani su od ljudi koji imaju prijatelje u Zavodu, dobili obveštenje da voda nije za piće.

Drugi, koji nisu imali prijatelje, satima su pili zagađenu vodu. Prema saznanjima Kurira, u mililitru uzorkovane vode nadjeno je 100.000 ćelija cijanobakterije, što je prilično visoka doza.

Inače, u stručnom radu mr Jelice Simeunović i dr Zorice Svirčev, sa Departmana za biologiju, PMF u Novom Sadu, stoji da ’’ s obizorom da cijanotoksini  mogu biti letalni u relativno malim količinama, svaka pojava cvetanja cijanobakterijja u vodi se mora posmatrati kao potencijalna opasnost za živi svet’’.

­

Takva pojava u vodama za vodosnabdevanje predstavlja posebnu opasnost po ljudsko zdravlje, što ukazuje na važnost procene zdravstvenog rizika, stoji u ovom radu.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.