POGLEDAJTE KAKO SE U CRNOGORSKOM BUKVARU OBJAŠNJAVAJU SLOVA Ś I Ź: Mnogima se bukvalno plače (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 10.Dec.2016, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POGLEDAJTE KAKO SE U CRNOGORSKOM BUKVARU OBJAŠNJAVAJU SLOVA Ś I Ź: Mnogima se bukvalno plače (FOTO)

Jedna majka iz Podgorice oglasila se danas na Fejsbuk profilu povodom novih bukvara u Crnoj Gori.

- Danas smo dobili Bukvar. Bukvalno mi se plače. Moje dete 50% ovih izmišljenih reči i slova ne ume ni da izgovori, a ja ne mogu 30% uz sve napore - napisala je ona.

Njeni prijatelji nisu bili ništa manje šokirani novim crnogorskim bukvarom i začas su se ispod statusa i fotografija našli i komentari u istom tonu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << prenosi portal Volim Podgoricu.

- Ovo seno postade Śeno... Śede je ok, a ovo ostalo prvi put čujem. Izvinjavam se, MaŚa je isto ok. U principu Ś se govori, a ovo drugo turbo crnogorsko slovo je sprdačina - navodi se u komentaru.

- Ko napise ova dva turbo crnogorska slova u svim varijantama bez pomoći bukvara dajem mu 100 evra - glasi komentar.

- Šta je Źato? Zlato na crnogorskom?  Ne kapiram stvarno - piše četvrti.

- Dosta je bilo hercegovačko-nikšićnog gramatičkog terora. Ova država je uzela stvar u svoje ruke i književni jezik preoblikovala po uzoru na zavodničku lingvističku tradiciju svog kulturnog jezgra - Podgorice. Obrazovanje je konačno na našoj strani i očekujemo  da od 2018. godine počne nova era. Patite severnjaci, uz pitanje: Apaju lji ve medjedi gore, dzamli dzan na viganj bez asikovanja? - navodi peti.

- Je li ovo stvarno bukvar iz koga deca uče? Recite mi da nije istina. Molim vas... - piše šesti.

- Kada čujete voditeljku sa podgoričkom dijalektom i neobrazovane pink građane naravno da treba reći šedi tune, vodje nodje - ističe sedmi.

- A gde je nestao Vuk? - pita osmi.

U komentarima napišite šta mislite o ovom novom crnogorskom bukvaru.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

(FOTO) ŠOK U CRNOJ GORI: Od novog bukvara sa turbo slovima, plače se i roditeljima i deci!

Izvor: Kurir, 10.Dec.2016

...“Danas smo dobili Bukvar Bukvalno mi se plače Moje dete 50 posto ovih izmišljenih reči i slova ne ume da izgovori, ja ne mogu 30 posto uz sve napore”!..Njeni FB prijatelji bili su tako]e šokirani novim crnogorskim bukvarom i začas su se ispod statusa i fotografija novog bukvara našle desetine...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.