Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Okt.2020, 11:35

Oboren azerbejdžanski avion u Nagorno-Karabahu

Vojne operacije duž cele linije fronta u Nagorno-Karabahu nastavljene su i danas, a protivavionski sistemi jermenskih snaga oborili su avion i dron azerbejdžanskog vazduhoplovstva, napisala je na svojoj Fejsbuk stranici portparolka službe za štampu Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan.

"Protivvazdušni sistemi jermenskih snaga u severoistočnom pravcu Arcaha (nepriznata republika Nagorno-Karabaha) oborili su jutros jedan neprijateljski avion i jedan dron. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Borba se nastavlja duž cele linije fronta. Neprijatelji su pokušali da se probiju kroz liniju fronta u nekoliko pravaca", navela je Stepanjan, prenosi TASS.

Novi sukob oko Nagorno-Karabaha, većinski jermenske enklave u Azerbejdžanu, izbio je 27. septembra i od tada je poginulo više od 100 ljudi, a ranjene su stotine. I Jermenija i Azerbejdžan proglasili su ratno stanje i vojnu mobilizaciju.

Sukob u Nagorno-Karabahu počeo je u februaru 1988. godine, kada je ova autonomna oblast objavila otcepljenje od Azerbejdžanske ŠR. Posle oružanog sukoba 1992-1994, Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i sedam susednih regiona.

Od 1992. godine vode se pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a, na čijem su čelu tri kopredsedavajuća – Rusija, SAD i Francuska. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija štiti interese nepriznate republike, s obzirom da Nagorno-Karabah nije strana u pregovorima.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Oboren još jedan azerbejdžanski avion

Izvor: B92, 02.Okt.2020

Sistemi protivvazdušne odbrane Nagorno-Karabaha oborili su danas avion azerbejdžanskog vazduhoplovstva...Informaciju je na svom Fejsbuk nalogu javila portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan..."Jermenski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su avion protivnika u jugoistočnom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.