NIKAKO NE NAJAVLJUJTE LETOVANJE NA FEJSBUKU! Mogli biste debelo da ZAŽALITE ZBOG TOGA!

Izvor: Telegraf.rs, 14.Jul.2016, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIKAKO NE NAJAVLJUJTE LETOVANJE NA FEJSBUKU! Mogli biste debelo da ZAŽALITE ZBOG TOGA!

Društevene mreže su odavno ispunile svaku poru našeg života. Niko više ne može, a da ne objavi maltene svaki detalj koji mu je ispunio dan. Počevši od objavljivanja fotografija svojih obroka, preko onih iz provoda, pa sve do obaveštavanja sajber  prijatelja gde se nalaze, letuju i koji događaj planiraju da posete.

Ali, da nisu sve aktivnosti na društvenim mrežama korisne i bezazlene, dokazuju nam česte malverzacije i zloupotrebe na internetu.

Ovo nas je navelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << da se zapitamo kakve sve opasnosti kriju društvene mreže, i kakvim se sve nelagodnostima  izlažemo koristeći ih.

Foto-montaža: pixabay.com

– Ljudi ne shvataju ozbiljnost podataka koje ostavljaju na internetu. Društvenim mrežama zaista treba pristupati oprezno. Kada je neko neuk, bolje je da se prvo dobro raspita  i uputi u sve što vreba na internetu, pa tek onda da pristupi korišćenju društvenih mreža. Ukoliko na Fejsbuku objavite da ste na odmoru, isto je kao da ste ostavili otključana vrata i pozvali lopove da slobodno uđu i pokradu vas. Sve ste im na tacni dali. Nije potrebno da ulože bilo kakav trud u logistiku, da isprate vaše kretanje. Obelodanjivanjem datuma kada putujete, lopovi imaju najvažniju informaciju! – upozorio klriminolog Zlatko Nikolić čitaoce Telegrafa.

Foto: Pixabay

On naglašava da „upravo formiranje takozvanih društvenih mreža i neoprezno unošenje podataka, uključujući i slike, olakšava kriminalcima, ali i psihički devijantnim osobama čak i izbor moguće žrtve ili žrtava”.

– Pomenuta krivična dela odvajkada postoje, inkriminišu ih pratično sve države, ali se njihova pojava umnožava širenjem interneta, putem koga je u brojnim društvima sve češći „izbor mete” od strane pomenutih devijantnih osoba kriminalnog ponašanja! Sami akti nedozvoljenih oblika fizičkog kontakta, fizičkog i svih vrsta psihičkog nasrtanja pa i bez fizičkog kontakta, je inkriminisan, što znači da su proglašeni za krivična dela, u nekim društvima, poput Nemačke čak i za zločine – zaključio je Nikolić.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.