Ministar Šprlje: Hrvatska nema spisak 300 optuženih u Srbiji

Izvor: RTS, 20.Apr.2016, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar Šprlje: Hrvatska nema spisak 300 optuženih u Srbiji

Hrvatski ministar pravosuđa Ante Šprlje objavio je da Ministarstvo pravosuđa ne poseduje niti je upoznato s postojanjem spiska od 300 hrvatskih branitelja optuženih ili osuđenih za ratne zločine u Srbiji, navodeći da su branitelji koji jesu na popisu o tome obavešteni.
Šprlje je to objavio na Fejsbuku nakon što je hrvatska poslanica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Evropskom parlamentu Marijana Petir zatražila od premijera Tihomira Oreškovića da obavesti hrvatske branitelje koji su na "crnoj listi" Srbije, kao što je bio i Veljko Marić, koji je zbog zdravstvenog stanja privremeno pušten iz zatvora u Glini.
Kako prenosi Hina, ministar je naveo da je Hrvatska 2010. dostavila Srbiji popis s 1.534 osobe optužene i osuđene u Hrvatskoj, dok je Srbija iste godine dostavila Hrvatskoj popis sa 40 osoba.
Napominjući da su poslednji ažurirani podaci dostavljeni Hrvatskoj u januaru 2011, ministar je naveo da se trenutno prema dostavljenim podacima na popisu nalazi 86 osoba.
Taj broj čine i 43 osobe protiv kojih je državno tužilaštvo provelo istragu, pa je zbog nedostupnosti počinioca, na osnovu tužiteljskih sporazuma, predmete ustupilo Srbiji.
"Branitelji koji se nalaze na popisu, a prema informacijama kojima raspolaže ovo Ministarstvo, obavešteni su o tome od Ministarstva branitelja", istakao je Šprlje.
Budući da ne poseduje novije podatke, Ministarstvo pravosuđa u slučajevima kad hrvatski državljanin zatraži proveru svog statusa službenim putem od Srbije traži dodatnu proveru za tu osobu. Ministarstvo je do danas primilo oko 170 zahteva za proveru statusa.
Šprlje napominje da Ministarstvo pravosuđa u bilateralnim kontaktima od Srbije redovno traži dostavu najnovijih podataka, ali do toga nije došlo.
Komisija za pripremu i razmenu spiskova osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine Republike Hrvatske i Republike Srbije počela je da radi u julu 2010. dogovorom ministara pravosuđa.
U međuvremenu je održano nekoliko sastanaka, a poslednji sastanak održan je 2013, objavio je ministar.
Evroparlamentarka Petir poslala je premijeru Oreškoviću pravnu analizu Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine Republike Srbije, kojem se Hrvatska protivi i na osnovu kog je Marić zatvoren u Srbiji, ističući da je taj zakon pretnja za još oko 300 hrvatskih branitelja.
Petir tvrdi da Ministarstvo pravosuđa ima podatke ko se od hrvatskih branitelja nalazi na "crnoj listi" Srbije, pa traži od Oreškovića da hrvatski branitelji kojima preti opasnost prilikom prelaska granice sa Srbijom, odmah o tome budu obavešteni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.