Meteorolog najavio: Ledeni vazduh iz Rusije, temperature do -20 stepeni; Kada je kraj smrzavanja?

Izvor: B92, 22.Jan.2022, 12:39

Meteorolog najavio: Ledeni vazduh iz Rusije, temperature do -20 stepeni; Kada je kraj smrzavanja?

Današnje jutro u Srbiji osvanulo je hladno, a meteorolog Đorđe Đurić na svom Fejsbuk profilu otkrio je kakva se vremenska situacija očekuje u narednih 10 dana.

"Temperatura u Sjenici spustila se na -19°C, na Kopaoniku na -15°C, na Zlatiboru na -12°C, u Požegi na -10°C, a u većini ostalih predela Srbije na -8 do -1°C. Bilo je suvo, dok je Vojvodinu sa severozapada zhavatilo jače naoblačenje sa snegom", naveo je Đurić.

Ovog prepodneva sneg iz Vojvodine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proširio se na celu severnu Srbiju, pa umeren do jak sneg ovog prepodneva pada u Vojvodini, u Beogradu i Šumadiji i zona padanja snega širi se i prema celoj centralnoj Srbiji.

U toku današnjeg dana sneg će se proširiti i na ostale predele Srbije, dok će istovremeno već do sredine dana sneg prestati da pada u Vojvodini, pa će posle podne biti sunčano, a krajem dana prestanak snega očekuje se i u Beogradu. U predelima Srbije sa snegom danas se očekuje da padne 2 do 8 cm snega, pri čemu bi se toliko formirao ili za toliko povećao snežni pokrivač.

"Srbija se i danas nalazi između snažnog ciklona sa istoka i anticiklona sa zapada, pa će biti veoma izražen gradijent pritiska, što će usloviti da duva jak severozapadni vetar, pa se u predelima sa snegom očekuju vejavica i mećava. Pri ovakvoj raspodeli pritiska, očekuje se i dalji priliv hladne vazdušne mase sa severa", saopštio je Đurić. Maksimalna temperatura biće danas u Srbiji od -1 do 3°C, u Beogradu do 0-1°C.

"Na severu Srbije i u Negotinskoj Krajini u nedelju se očekuje sunčano, uz umeren do jak jutarnji mraz, dok će tokom dana biti hladno. U ostalim predelima Srbije biće promenljivo oblačno i veoma hladno, uz ledeni dan (Tmax<0°C), a na jugu i istoku sa snegom, uglavnom na planinama, uz snežnu vejavicu i mećavu. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar. Minimalna jutarnja temperatura od -10 do -3°C, maksimalna dnevna od -2 do 2°C, u Beogradu do 0°C", dodao je.

Tokom većeg dela sldeće sedmice Srbija će biti pod snažnim uticajem anticiklona, uz vazdušni pritisak koji će biti znatno iznad normale, pa će vreme biti uglavnom stabilno, a i kada bude snega, njega neće biti u većim količinama.

"Sa istoka će se nalaziti cikloni, svojom centrima iznad Crnog mora i Egejskog mora i oni će donositi veoma obilne snežne padavine Turskoj, a sneg će zabeleti i grčka ostrva u Egejskom moru. Pri ovakvoj sinoptičkoj situaciji do našeg područja očekuje se dalji prodor veoma hladne vazdušne mase, pa se u ponedeljak i utorak očekuju ledeni dani. Srećom, Srbija će naći narubnom delu ovog ledenog vazduha, a on će se glavninom iz Rusije spustiti, tj. prodrati istočnije od Srbije, tj. do Turske, Grčke i istoka Balkana", saopštio je.

Na severu Srbije u ponedeljak sunčano i hladno, a u ostalim predelima promenljivo oblačno, u južnim i centralnim predelima povremeno sa snegom.

U utorak suvo. Krajem dana i tokom večeri na severu, a u sredu i u ostalim predelima Srbije očekuje se prolazno naoblačenje sa snegom, dok se na severu već u sredu pre podne očekuje prestanak padavina.

U većini predela palo bi 2 do 8 cm snega, dakle neće biti značajnijih padavina. U ponedeljak i utorak ledeni dan. Jutarnja temperatura u ponedeljak biće od -10 do -5°C, a u utorak lokalno i do -15°C, na Pešteru do -20°C.

Maksimalna temperatura biće od -4 do 1°C, u Beogradu do -2°C.

Od srede nešto toplije, a značajno će oslabiti jutarnji mrazovi.

U četvrtak i petak novo prolazno naoblačenje, ponegde sa susnežicom i slabim snegom, uglavnom u istočnim i južnim predelima. Maksimalna temperatura od srede do petka od 0 do 5°C.

Prema trenutnim prognozama, sam kraj janura i početak februra odlikovao bi se nešto toplijim vremenom, uz slabe jutarnje mrazove i temperature koji stepen ispod 0°C, a tokom dana bilo bi od 4 do 10°C. Snažan uticaj anticiklona sa zapada Evrope i dalje će sprečavati prodor vlažnih i padavinskih sistema, tako da se značajnije padavine ne očekuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.