Knjaževac: Drveće u asfaltu zapanjilo meštane i podelilo struku

Izvor: B92, 16.Avg.2019, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjaževac: Drveće u asfaltu zapanjilo meštane i podelilo struku

Nakon kritika na Fejsbuku, asfalt je uklonjen oko drveća u Knjaževcu - da li je bilo neophodno asfaltirati tik uz drveće?

Kada je Dragan Milutinović iz Knjaževca na Fejsbuku podelio fotografiju radova na rekonstrukciji ulice u kojoj živi, nije mogao ni da pretpostavi da će snimak izazvati žustru raspravu.

Fotografija nasutog svežeg asfalta oko drveća ispred zgrade u kojoj živi razbesnela je mnoge, ali je bilo i pohvala za rekonstrukciju ulice. U polemiku u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Fejsbuk komentarima uključio se i sam predsednik opštine.

"Ja ovde živim. U realizaciji rekonstrukcije ulice ima mnogo propusta na koje su i ranije građani ukazivali. Nešto se ispravlja u hodu, nešto ne", kaže Milutinović za BBC na srpskom.

Dodaje da ne razume zašto je neko odlučio da asfaltira prostor na kome se nekada nalazila trava.

https://www.facebook.com/dmilutinovic970/posts/10219811046048064

"Ako već asfaltiraju prostor oko drveća, ispravan način je da se oko njih prvo naprave takozvane "sokle", ogradu koja omeđa prostor oko drveta i ostavi razmak, dovoljan da drvo raste i prima vlagu, pa se potom asfaltira do njih. Navodno im je lakše da kasnije iseku asfalt oko drveta", kaže.

Da li je lakše ili teže, Javno preduzeće za razvoj, urbanizam i izgradnju Knjaževca, koje je planiralo rekonstrukciju, nije se izjasnilo.

Mihajlovićev kolega, građevinski inženjer Danijel Dašić iz Niša, ne misli tako.

"Postali smo šampioni - sve što je nenormalno u mnogim drugi zemljama kod nas je postalo normalno", kaže Dašić za BBC na srpskom.

Čak i to što je asfalt uklonjen dan nakon nasipanja može da bude pogubno po drveće, objašnjava Dašić.

Milutinović kaže da stanari ulice Devete brigade u Knjaževcu nisu dobili nikakvo obaveštenje zašto se i na koji način travnata površina sada asfaltira.

U prepisci sa predsednikom opštine na Fejsbuku, građani su izneli primedbe i zbog načina na koje su postavljene nove klupe i šahtovi, ali i zbog nebezbednosti.

"Klupe su postavljene toliko nasumično kao da su majstori radili vezanih očiju. Jedna klupa gleda na ulaz u toplanu (podrum), a neke su postavljene ispod komšijskih prozora, pa taman da se neko popne i uđe u stanove (i to je popravljeno nakon negodovanja)", napisala je jedna stanarka.

Predsednik opštine Milan Đokić, koji je najavio da će ova ulica nakon rekonstrukcije izgledati kao "mala Švajcarska", na Fesjbuku je zahvaljivao građanima na kritikama, ali ih je nazvao i "tragačima za manama".

"Nije trebalo najavljivati ovo toliko pompezno i koristiti termin mala Švajcarska. Bila sam u Švajcarskoj i ovo nema ni Šod toga", neki su komenatara stanovnika ulice Devete brigade.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.