Istraživanje otkrilo zabrinjavajući način na koji farmaceutske kompanije iskorišćavaju podatke Facebook-a

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 10.Maj.2021, 12:57

Istraživanje otkrilo zabrinjavajući način na koji farmaceutske kompanije iskorišćavaju podatke Facebook-a

U današnjem svetu u kojem su podaci nova nafta Facebook maksimalno iscrpljuje, tj. iskorišćava podatke koje mu na tanjiru daje više od 2 milijarde korisnika i iskorišćava ih za ciljane oglase koji mu donose ogroman profit.

Ti podaci ponekad otkrivaju i lične i privatne stvari koje ne bi trebali otkriti i mogu korisnike staviti u jako neugodnu situaciju. Jedna od tih privatnih stvari jest zdravstveno stanje korisnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << te je takve podatke zabranjeno prikupljati i deliti s kompanijama kako bi se iskorišćavali za zaradu. Facebook, naravno, podatke o bolestima i zdravstvenom stanju ne deli sa oglašivačima ali na osnovu brojnih podataka s te mreže farmaceutske kompanije korisnicima mogu da plasiraju oglase u vezi sa njihovim zdravstvenim stanjem.

Upravo je to pokazalo nedavno istraživanje Markupa. Interesovanje korisnika, odnosno njihova aktivnost u grupama povezanim s određenim bolestima i stanjima dovoljan su dokaz farmaceutima da bi ta osoba (ili neko njoj blizak) mogla imati problema s tom bolešću, odnosno da bi mogla biti zainteresovana za lekove za tu bolest. Iz Facebook-a su za Markup potvrdili da se informacije o zdravstvenom stanju korisnika nikada ne dele s oglašivačima ali na osnovu aktivnosti u grupama, stranica koje lajkaju i oglasa na koje kliknu stavljaju korisnike u određene interesne kategorije.

Ovde se, naglašavaju na stranici BGR, ne radi nužno o nekoj ilegalnoj praksi Facebook-a ali to je svakako još jedan pokazatelj kako korisnici nisu svesni kakve sve informacije daju Facebook-u i oglašivačima i što sve oni mogu učiniti s tim podacima. U izveštaju se upozorava na velike potencijalne probleme za privatnost korisnika jer se korisniku na osnovu tih informacija mogu prikazivati oglasi povezani s njihovim zdravstvenim stanjem, a ako neko koristi isti računar, na osnovu tih podataka može saznati informacije koje ne bi smeo, a koje su osetljive i lične.

Priredio: Hrvoje Jurman

Izvor: zimo.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.