Hrvatska ministarka na čelu Saveta Evrope

Izvor: RTS, 26.Jun.2019, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska ministarka na čelu Saveta Evrope

Šefica hrvatske diplomatije Marija Pejčinović Burić izabrana je za novu generalnu sekretarku Saveta Evrope na petogodišnji mandat, prenosi HRT.
Protivkandidat Marije Pejčinović Burić bio je belgijski ministar spoljnih poslova Didije Rajnders.

Pejčinović Burićeva je dobila 159, a Rajnders 105 glasova.
U svom prvom govoru nakon što je izabrana, Marija Pejčinović Burić je rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da Savet Evrope nikada nije bio važniji i da će u svom mandatu podsticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije – mir i prosperitet Evrope.
"Smatram Savet Evrope jednom od najvažnijih institucija u Evropi, važnijom nego što je ikada bilo", rekla je Pejčinović Burićeva.
"Za vreme mog mandata zajednički ćemo raditi na ostvarivanju ciljeva ove organizacije, a to su mir i prosperitet evropskih građana", poručila je Pejčinović Burićeva i zahvalila na iskazanoj podršci.
Među glavnim zadacima na novoj dužnosti istakla je postizanje jedinstva, rad sa osetljivim grupama u društvu i jačanje uloge i pozicije žena.
Hrvatski premijer Andrej Plenković čestitao je Pejčinović Burićevoj na sjajnom rezultatu koji je postigla, ističući da je to potvrda snažnog spoljnopolitičkog položaja Hrvatske.
Hrvatska ministarka postala je druga žena u istoriji na čelu te organizacije i prva osoba iz srednje i jugoistočne Evrope na toj dužnosti. U hrvatskoj diplomatiji je od 2000. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HRVATI KONTROLIŠU SAVET EVROPE: Šefica diplomatije postala generalni sekretar! Hrvat iz Bundestaga čudom došao na glasanje!

Izvor: Kurir, 26.Jun.2019

Šefica hrvatske diplomatije Marija Pejčinović Burić izabrana je danas za novu generalnu sekretarku Saveta Evrope, javili su hrvatski mediji.

Nastavak na Kurir...

Hrvatska ministarka na čelu Saveta Evrope

Izvor: Radio 021, 26.Jun.2019

Šefica hrvatske diplomatije Marija Pejčinović Burić izabrana je za novu generalnu sekretarku Saveta Evrope na petogodišnji mandat, prenosi HRT...Protivkandidat Marije Pejčinović Burić bio je belgijski ministar spoljnih poslova Didie Rajnders...Pejčinović Burićeva je dobila 159, a Rajnders...

Nastavak na Radio 021...

Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Jun.2019

Parlamentarna skupština Vijeća Europe, u srijedu je u tajnom glasovanju izabrala novu glavnu tajnicu, hrvatsku ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić. Protukandidat joj je bio belgijski šef diplomacije Didier Reynders.  Hrvatska je, kazao je ranije premijer Andrej...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

"NEVIDLJIVA" MINISTARKA KOJA IZBEGAVA NOVINARE Ko je Hrvatica izabrana za novu generalnu sekretarku Saveta Evrope

Izvor: Blic, 27.Jun.2019, 07:58

Aktuelna potpredsednica hrvatske vlade i šefica diplomatije, Marija Pejčinović Burić, izabrana za generalnu sekretarku Saveta Evrope i novu dužnost će preuzeti u oktobru.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.