Haradinaj smenio Vesnu Mikić zbog njenog stava o bombardovanju

Izvor: RTS, 25.Mar.2019, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj smenio Vesnu Mikić zbog njenog stava o bombardovanju

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj smenio je Vesnu Mikić sa mesta zamenika ministra pravde, navodeći da u kosovskoj vladi i kosovskim institucijama "nema mesta za pojedince, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, koji mogu da omalovažavaju zajedničke evroatlantske vrednosti". Mikićeva za RTS kaže da je Haradinaj pokazao da je daleko od demokratskih normi na Kosovu.
Vesna Mikić je na svom privatnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Fejsbuk nalogu, povodom 20 godina od NATO bombardovanja SR Jugoslavije, napisala "da je nad jednom suverenom zemljom koja se deceniju unazad borila protiv albanskog terorizma u okviru svojih granica, izvršen namerno planirani genocid od strane NATO alijanse".

"U Vladi i institucijama Republike Kosovo nema mesta za pojedince, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, koji vređaju zajedničke evroatlantske vrednosti. Naročito kada je država Kosovo stvorena upravo na osnovu ovih vrednosti. Izjava zamenika ministra u Ministarstvu pravde, Vesne Mikić, da je NATO bombardovanje bilo genocid nad srpskom državom i narodom, neprihvatljiva je i poklapa se sa govorom mržnje, sankcionisana ustavom i zakonom. Stoga sam danas sa dužnosti otpustio zamenicu ministra Mikićevu", napisao je Haradinaj na svom Fejsbuk nalogu i objavio fotografiju odluke.
Vesna Mikić je ovim povodom za RTS izjavila da Ramuš Haradinaj ima prava da smenjujue ministre i zamenike ministara, ali da način na koji je to uradio u njenom slučaju pokazuje da je daleko od demokratskih normi na Kosovu.
"Ja sam na tom mestu bila zbog svog naroda a ako sam napravla neki prekršaj time što sam kazala da se Srbija borila protiv albanskog terorizma, neka mi dokaže da nije tako. Jer znamo svi da je uzrok svih dešavanja na Kosovu bio upravo taj albanski ekstremizam i njihove akcije usmerene protiv Srba ali i naše vojske i policije, jer je decenijama unazad naš narod na KiM bio na meti njihovih napada, silovanja, rušenja grobalja i svega ostalog čemu smo bili izloženi", navela je Mikićeva za RTS.
Ona je objasnila da je poslanica Ganimete Musliju "upala na njen" Fejsbuk profil i izvestila Haradinaja o tome šta je napisala.

"Skinula je fotografiju, ceo tekst i direktno se obratila Haradinaju sa zahtevom za moju smenu jer nas, kako je navela, albanski narod plaća iz svog budžeta. Međutim, ja sam joj u ličnoj prepisci objasnila i odgovorila da nas oni ne plaćaju, već da smo, Srbi južno od Ibra nasilnom integracijom postali poreski obveznici i da izmirujemo sve obaveze", objašnjava Mikićeva, koja će, kako najvljuje, sutra otići na posao i zahtevati da dobije rešenje lično na uvid.
Smenu Vesne Mikić u Kancerlariji za Kosovo i Metohiju vide kao dokaz da se političkim predstavnicima srpskog naroda negira svako pravo na drugačije mišljenje.
Time što je agresiju na srpski narod nazvala genocidom, a albanske separatiste teroristima, Vesna Mikić je iznela preovlađujuće mišljenje u srpskom narodu, podvlače u Kancelariji Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.
Srpska lista navodi da je odluka o smeni Vesne Mikić dokaz da Haradinaj, Tači i Veselji nastavljaju sa političkim imenovanjima "privatnih i podobnih Srba".
"Još jednom je poslata jasna poruka da politički predstavnici Albanaca žele da u svojim institucijama imaju privid multietničnosti i poslušnike koji će biti dekor i nemi posmatrači stradanja srpskog naroda, iako nemaju nikakvog ugleda niti podrške u srpskom narodu", navodi se u saopštenju Srpske liste.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Haradinaj smenio Vesnu Mikić zbog stava o bombardovanju

Izvor: Mondo, 25.Mar.2019

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj smenio je Vesnu Mikić sa mesta zamenika ministra pravde...Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu..On je smenio Mikićevu navodeći da u kosovskoj vladi i kosovskim institucijama "nema mesta za pojedince, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, koji mogu da omalovažavaju...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.