Gradonačelnik Glogovca dobio poziv Specijalnog suda

Izvor: RTS, 08.Nov.2019, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik Glogovca dobio poziv Specijalnog suda

Ramiz Ladrovci, gradonačelnik Glogovca, saopštio je da je dobio poziv za saslušanje u Specijalnom sudu za ratne zločine OVK u Hagu, za 19. decembar.
Ramiz Ladrovci je to saopštio na svojoj Fejsbuk stranici i naveo da ga je sud pozvao u svojstvu svedoka.

Landrovci je tokom rata na Kosovu bio je jedan od glavnih organizatora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << logističke podrške pripadnicima OVK.
Jedan je od osnivača OVK, a vlasti u Severnoj Makedoniji označile su ga kao jednog od ključnih organizatora akcija Oslobodilačka nacionalne armije u Makedoniji i Osobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe na jugu Srbije.
Takođe, Landrovci je bio i ambasador u Tirani.
Specijalni sud je formiran polovinom 2015. godine radi istrage i procesuiranja ratnih zločina, koje su tokom poslednjih sukoba počinili bivši pripadnici OVK nad Srbima i drugim nealbancima, kao i nad lojalnim Albancima.
Sud je formiran radi istraživanja navoda o zločinima protiv čovečnosti, silovanja i drugim krivičnim delima na Kosovu koji su proizašli iz navoda u izveštaju Saveta Evrope za 2011. godinu.
Izveštaj se odnosi na ratne zločine koje su bivši pripadnici OVK počinili u periodu od 1998. do 2000.
Specijalni sud je do sada ispitao stotinak pripadnika bivše OVK, ali još nije podigao nijednu optužnicu. Ranije su mediji pisali da bi prve optužnice mogle da budu podignute uskoro.
Iz organizacije ratnih veterana OVK saopštili su da je u poslednjih mesec dana sud povećao broj poziva na saslušanje, tumačeći to kao pripremu suda za podizanje prvih optužnica.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

NOVI POZIV U HAG Posle Veseljija na saslušanje ide i gradonačelnik Glogovca

Izvor: Blic, 08.Nov.2019

Gradonačelnik kosovske opštine Glogovac Ramiz Ladrovci, koji je bio jedan od osnivača terorističke OVK, dobio je poziv Specijalnog tužilaštva u Hagu za saslušanje u svojstvu svedoka.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.