Francuska obavestila tehnološke divove o obvezi plaćanja poreza

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 26.Nov.2020, 11:59

Francuska obavestila tehnološke divove o obvezi plaćanja poreza

Kako je objavio Financial Times tehnološke kompanije, uključujući Facebook i Amazon, prema odluci francuske vlade treba da plate porez za 2020. godinu od 3 posto

Odluka o porezu Francuska je donela u januaru ove godine ali je primenu odložila zbog pretnji trgovinskim ratom od strane administracije Donalda Trumpa koji je optužio Pariz da porezom cilja američke >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << kompanije te je kao odmazdu najavio carine na izvoz francuske robe u SAD, pre svega vina i sira.

U januaru je Francuska pristala da obustavi prikupljanje poreza kako bi Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (Organization for Economic Cooperation and Development OECD) imala više vremena za stvaranje međunarodnog poreskog okvira za velike tehnološke kompanije. SAD se povukao iz pregovora OECD-a u junu pod izgovorom nemogućnosti pregovaranja u uslovima pandemije.

Francuska je i dalje predana pronalaženju međunarodnog rešenja tako da digitalne kompanije plaćaju svoj deo poreza baš kao i druge kompanije”, rekao je glasnogovornik francuskog Ministarstva finansija za Business Insider.

Francuski ministar finansija Bruno LeMaire rekao je u martu 2019 da bi porez mogao da donese 500 miliona evra za zemlju.

Rukovodilac odeljenja za poresku politiku u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (Organization for Economic Cooperation and Development OECD) Pascal Saint-Amans najavio je da će se sporazum o uspostavljanju globalnog digitalnog poreza odložiti za sredinu 2021. godine. Dosadašnji rok za završetak pregovora između 137 zemalja članica OECD-a bio je kraj 2020. godine međutim, zbog velikih političkih razlika u stavovima pregovarača, pre svega spora između Sjedinjenih Država i drugih bogatih država, posebno oko toga koje bi kompanije trebala da budu uključena u novi režim i hoće li pravila biti obvezna, kao i učinak pandemije covid-19, onemogućili su konsenzus u ranije utvrđenom roku.

Pritisak na dogovor o uvođenju globalnih pravila za tzv. digitalni porez, odnosno oporezivanje digitalnih kompanija, posebno onih najvećih, sve je veći jer u privrenoj krizi i neizvesnosti sve veći broj zemalja teži da zakrpi rupe u budžetu.

U junu Sjedinjene Države privremeno su se povukle iz pregovora OECD-a opravdavajući to povlačenje zbog uticaja pandemije covid-19 na njihovu privredu. To povlačenje za posledicu je imalo da su Francuska, Velika Britanija, Španija i Italija i neke druge zemlje najavile jednostrano uvođenje digitalnog poreza.

Francuska i Velika Britanija usvojile su nacionalne poreze na digitalne usluge koje bi trebale da aktiviraju od početka 2021. godine ukoliko se ne postigne globalni sporazum u okviru OECD-a. Italija i Austrija takođe su usvojile svoje digitalne poreze od 3, odnosno 5 posto. Španija i Češka trenutno su u fazi rasprave o takvim porezima a belgijska vlada najavila je da će započeti rad na nacionalnom digitalnom porezu 2023 u slučaju da se ne postigne dogovor u OECD-u ili na nivou EU.

Prema zaključcima Evropskog veća o Višegodišnjem finansijskom okviru i fondu za oporavak od 2021 do 2027 od 21. jula, a koje je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen potvrdila u svom obraćanju u Evropskom parlamentu, Evropska komisija će, ukoliko sporazum u okviru OECD-a ne bude postignut do kraja 2020. godine, predstaviti predlog digitalnog poreza na nivou cele EU početkom 2021. godine s ciljem njegovog uvođenja najkasnije do 1. januara 2023. godine. Evropska komisija očekuje da će digitalni porez EU doneti 1,3 milijarde evra prihoda.

Predsednik Odbora za poreze Evropske komisije (FISC) Paul Tang utvrdio je kako evropske nacionalne privrede troše milijarde evra kako bi spasile živote i ekonomiju u pandemiji. Napomenuo je kako je prošla kriza prevaziđena delom i povećanjem poreza srednjem sloju te da su najveće kompanije ostale izvan oporezivanja pa se sada moraju oporezovati najbogatiji i velike korporacije. Dodao je kako kompanije godišnje utaje od 50 do 190 milijardi evra poreza.

Tang je utvrdio kako FISC radi na sprečavanju da evropske kompanije rade iz poreskih oaza u svetu ali je naglasio kako je u martu 2019. godine sedam država EU-a definisano da deluju poput poreskih oaza čime se u EU godišnje izbegava plaćanje najmanje 40 milijardi evra poreza naglasivši kako te zemlje neće dobiti sredstva iz EU mehanizma za oporavak i otpornost dok ne usklade svoje poreske zakone.

Autor: Gorden Knezović

Izvor: bug.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.