Izvor: JUGpress.com, 13.Avg.2020, 22:50

Fejsbuk i lažne vesti u Srbiji – sukob činjenica i neodoljive potrebe za “klikom”

BEOGRAD

Bil Gejts predviđa 700.000 žrtava vakcine protiv koronavirusa, eksploziju u Bejrutu izazvao projektil, 5G mreža kriva za pomor vrabaca u Kruševcu, u neverici čitate na Fejsbuku uz prvu jutarnju kafu. Odoleli ste da kliknete, ali se uvek iznova pitate zašto ih neko piše i koliko mogu da budu opasne. U borbu protiv lažnih objava na Fejsbuku, kao partner te društvene mreže na srpskom jeziku, uz agenciju Frans Pres, od nedavno se uključio i Istinomer.

“Najteže >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je za istinu u vreme kada sve može da bude istina”, govorio je čuveni poljski aforističar S. J. Lec. Međutim, ako je novinarstvo pitanje činjenica, onda je vest stvar poverenja. Zavodljive za “klik”, lažnim vestima i naslovima često je teško odoleti.

Katarina Subašić, fektčeker agencije AFP objašnjava za RTS da se netačne vesti gotovo uvek odnose na aktuelne teme i sadrže bar neke tvrdnje ili detalje (imena, slike, opšte poznate informacije) koji su delimično ili potpuno tačni, tako da i ostale informacije u Fejsbuk objavi, tekstu, videu ili na fotografiji korisnicima zvuče uverljivo.Lažne vesti koje je proveravao AFP objavljuju se na sajtu cinjenice.afp.com

Prema njenim rečima, fektčekeri agencije AFP objave za proveru biraju sami na društvenim mrežama i u medijima i u tome imaju potpunu uredničku slobodu, a nadaju se da će vremenom i čitaoci slati informacije koje im se učine sumnjivim i koje bi želeli da provere.

“U partnerstvu sa Fejsbukom, iako je naš rad potpuno nezavisan i vođen je isključivo uredničkim i etičkim principima svetske novinske agencije AFP, čiji smo deo, mi priče i objave za koje dokažemo da su netačne ili delimično tačne tako i ocenjujemo na ovoj društvenoj mreži. Svima koji su podelili takvu objavu na Fejsbuku ona bude vidno obeležena uz link ka našoj priči kojom dokazujemo da njihova objava nije tačna”, ističe Subašićeva.

Šta to znači za same korisnike? 

To za korisnike Fejsbuka, napominje, konkretno znači da će moći da vide ako je neka objavljena vest lažna, a i manje će takvih informacija viđati jer Fejsbuk vidljivost takve objave smanjuje i do 80 odsto, a stranice koje često objavljuju netačne informacije ne mogu da profitiraju od reklama i manje su vidljive na Fejsbuku

Pored tradicionalnih novinarskih veština, za proveru onlajn informacija AFP koristi određeni broj jednostavnih alatki, kao i “zdrav razum i mnogo opreza”, stoji na sajtu cinjenice.afp.com, stranici Frans Presa za proveru lažnih vesti.

Milena Popović, glavna urednica Istinomera ističe da će taj medij proveravati postove objavljene na srpskom jeziku koji od strane Fejsbuka budu označeni kao potencijalno netačni, odnosno kao potencijalne dezinformacije.Milena Popović: Prioritet na informacijama koje potencijalno mogu doći do najvećeg broja korisnika

Jasno utvrđena pravila i metodologija

Milena Popović napominje da svi mediji i organizacije koje u partnerstvu sa Fejsbukom proveravaju objave sa ove društvene mreže su članice IFCN mreže (International factcheking network), odnosno Svetske mreže “fektčekera” koja garantuje za kredibilitet samih medija i potpisnice su takozvanog “Code of principles”, odnosno skupa jasno utvrđenih, strogih pravila i metodologije na osnovu kojih se informacije proveravaju.

Sam Fejsbuk ne proverava dodatno objave nakon “fekt čekera”, ali svi korisnici imaju mogućnost da ulože žalbu na samu proveru. Ukoliko se ustanovi da je žalba opravdana, Fejsbuk je dužan da samu objavu adekvatno označi, odnosno da je skine sa programa lažnih vesti i da činjenice dodatno istakne.

“Takođe, novinari i istraživači Istinomera će i sami detektovati potencijalno neistinite objave, odnosno lažne vesti i proveravati da li su zasnovane na činjenicama ili ne. Osim vesti proveravaćemo i autentičnost objavljenih snimaka, video-materijala i fotografija, takođe. Naravno, i sami korisnici Fejsbuka, kao i čitaoci Istinomera nam mogu slati objave sa ove društvene mreže za koje sumnjaju da su lažne”, ističe Popovićeva.

Kako teče proces provere? 

Prema njenim rečima, proces provere teče tako što kada Istinomer proveri objavu, daje određenu “ocenu” i ukoliko je objava u potpunosti lažna, Fejsbuk tu objavu postavlja nisko na listi objava.

Fejsbuk te tekstove postavlja odmah ispod proverenih informacija, u odeljku ‘povezani članci’. Svi ti članci će se svakako objavljivati i na sajtu Istinomera. Ukoliko korisnik pokuša da objavi vest za koji je ustanovljeno da je neistinita, dobija obaveštenje da je neistinita”, napominje Popovićeva.

Fejsbuk, kaže, preduzima i korake protiv domena i stranica koje stalno objavljuju dezinformacije. Ukida se mogućnost reklamiranja (“bust”) na toj društvenoj mreži onim stranicama koje nanovo objavljuju dezinformacije, smanjuje se mogućnost da šire lažne vesti i ograničava se mogućnost zarade.

Koji postovi će se proveravati? 

Proveravaće se, ukazuje, objave bez obzira na to ko ih plasira – pojedinci, manje ili više poznate Fejsbuk stranice, mediji, ili, pak politički akteri, a prioritet će biti na informacijama koje su došle do većeg broja korisnika, odnosno one koje potencijalno mogu imati najveći uticaj.

“Svakako, poseban fokus Istinomera će, kao što je to već deset godina unazad, pa će tako ostati i u okviru ovog programa, biti na političkoj odgovornosti, te ćemo posebnu pažnju obratiti na objave, odnosno informacije koje se dele sa zvaničnih profila političkih aktera, stranaka, kao i medija koji u velikoj meri kreiraju javno mnjenje”, ističe Popovićeva.

Lažne vesti nisu novost 

Dezinformacije, lažne vesti, neutemeljene tvrdnje, teorije zavere – sve su to, navodi, pojave koje nisu novost, ali se sa pojavom pandemije može videti koliko mogu biti opasne i kakve posledice mogu izazvati.

Ljudi su, smatra, “uplašeni za sopstveno zdravlje, nemaju odgovore na sva pitanja koja ih se tiču, nemaju poverenje u zvanične institucije i javne zvaničnike (opravdano) i zbog toga su podložni da poveruju u razne neutemeljene informacije koje, podvlačim, mogu biti izrazito opasne”.

“Istovremeno, iako situacija zahteva više nego ozbiljno i odgovorno ponašanje nadležnih možemo da vidimo da i oni koji su najodgovorniji u društvu i u državi (javni zvaničnici) neretko izlaze u javnost sa kontradiktornim, neistinitim i zbunjujućim informacijama, podacima i porukama, koje se tiču situacije u vezi sa koronavirusom”, kaže Popovićeva.

Zato će, napominje, Istinomer nastaviti da, kroz proveravanje onoga što politički akteri govore, ali i drugih informacija koje se mogu pronaći u javnoj sferi, insistira na političkoj odgovornosti.

Izvor: RTS

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.