Izvor: Radio 021, 31.Jul.2019, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejsbuk će platiti pet milijardi dolara kazne zbog narušavanja privatnosti korisnika

Američka vlada saopštila je kaznu Savezne trgovinske komisije (FTC) koja nalaže Fejsbuku da isplati pet milijardi dolara za narušavanje privatnosti svojih korisnika.

Kako se navodi u tekstu "Vašington posta", ova kazna predviđa i nadzorne mere i određene restrikcije u poslovanju kompanije, ali se u odluci FTC generalni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg smatra samo delimično lično odgovornim. "Vašington post" ističe da je reč o najvećoj kazni koju je FTC izrekla. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

"U nagodbi koju su postigli kompanija Fejsbuk i Savezna trgovinska komisija SAD, direktor Mark Zakerberg se obavezao da će lično garantovati da će njegova kompanija poštovati svoje programe o privatnosti", navodi se u tekstu i dodaje da je FTC takođe zapretio krivičnim i drugim kaznama u slučaju lažnih garancija.

Predsednik FTC Džo Simons rekao je da su kazna od pet milijardi dolara i brojne mere u poslovanju Fejsbuka bez presedana u istoriji njegove komisije, dodavši da je cilj da se promeni način poslovanja Fejsbuka koji se odnosi na privatnost.

Ipak u ovoj nagodbi, kompanija Fejsbuk ne priznaje nikakvu krivicu.

FTC je otvorio istragu prošle godine nakon što je utvrđeno da je ta firma u cilju prikupljanja podataka za "Kembridž analitiku" prikupila lične podatke od skoro 87 miliona korisnika Fejsbuka bez njihove dozvole.

Nagodba predviđa i formiranje "nezavisnog odbora za privatnost" čije članove će imenovati nezavisno telo, pa mogu da budu otpušteni samo preko takozvane super većine glasova članova upravnog odbora "Fejsbuka".

Advokat "Fejsbuka" Kolin Streč rekao je da će nagodba predstavljati oštriji zaokret u regulisanju privatnosti. Od izbijanja skandala kompanija je obećala da će bolje štititi podatke svojih korisnika. Ipak i dalje ima brojnih propusta, dok kritičari i aktivisti za čuvanje privatnosti nisu ubeđeni da će kazna ili novi model predstavljati suštinske promene u načinu poslovanja ove kompanije.

Kazna odnosno nagodba koju je kompanija Fejsbuk utanačila sa FTC daleko je iznad prethodnog rekorda za kršenje privatnosti, kada je sa 22,5 miliona dolara kažnjen "Gugl" 2012. godine.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.