Facebook objavio email-ove koji pokazuju da su još 2015 znali koliko je kompanija Cambridge Analytica opasna i nisu ništa preduzeli

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 25.Avg.2019, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Facebook objavio email-ove koji pokazuju da su još 2015 znali koliko je kompanija Cambridge Analytica opasna i nisu ništa preduzeli

Poruke otkrivaju prepisku između zaposlenh o potencijalnoj istrazi zbog prikupljanja podataka još u septembru 2015. godine, nakon što im je na to ukazao neimenovani pojedinac koji nije zaposlen u Facebook-u.

U jednoj od poruka, u kojoj je ime tog pojedinca obrisano, upozorava kako je Cambridge Analyitica „najveća i najagresivnija na konzervativnoj strani“ u industriji u kojoj se podaci s društvenih mreža povezuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << sa glasačima.

U ostalim porukama zaposleni raspravljaju o potencijalnoj istrazi i smatra li se takvo prikupljanje podataka kršenjem Facebook-ovih pravila.

Poruke ujedno i pokazuju kako Facebook nije bio svestan koliko je Cambridge Analytica opasna sve do decembra 2015. godine kad je alat za prikupljanje podataka koji je osmislio Aleksandr Kogan, prodat CA-u.

Iz Facebook-a poručuju kako su objavili poruke u dogovoru s glavnim tužiocem, ali i kako one pokazuju da je prošlogodišnje svedočenje Marka Zuckerberga pred američkim Kongresom bilo istinito i tačno.

Facebook nije bio svestan da je Kogan prodao podatke Cambridge Analytici do decembra 2015. godine, potvrdio je Facebook-ov potpredsednik Paul Grewal.

Iako poruke potvrđuju ono što je Zuckerberg rekao pred kongresmenima, zabrinjava činjenica da su zaposleni Facebook-a odmah prepoznali potencijalnu opasnost u Cambridge Analytici, ali niko u kompaniji nije reagovao sve do marta 2018 kad je afera eksplodirala u javnosti.

I Grewal priznaje kako su počinjeni veliki propusti.

Cambridge Analytica je bila čisti propust za nas…Naučili smo mnoge lekcije koje će nam pomoći da u budućnosti budmo jača kompanija, piše u blogu koji potpisuje Grewal i na kojem su objavljene sporne poruke.

Šef Facebooka, Mark Zuckerberg za sad se nije oglasio o objavljenim porukama.

Izvor: Zimo.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.