Facebook kažnjen sa pet milijardi dolara, kritičari tvrde da je malo

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 13.Jul.2019, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Facebook kažnjen sa pet milijardi dolara, kritičari tvrde da je malo

Služba za zaštitu potrošača vodi istragu od marta prošle godine, odmah nakon što su pojavili izveštaji da je Cambridge Analytica imala pristup desetinama miliona korisnika najveće društvene mreže na svetu.

Za vansudsku kaznu glasala su tri republikanska člana komisije, dok je dvoje demokrata bilo protiv, koji su želeli da se istraga nastavi.

Facebook je 2014 napravio kviz da korisnici otkriju koji su tip ličnosti. Aplikacija je uzimala podatke učesnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << ali je beležila i sve podatke o njihovim prijateljima.

Aplikaciju je instaliralo oko 300.000 ljudi, ali su tom prevarom prikupljeni podaci o skoro 90 miliona ljudi. Bar deo tih podataka prodat je Cambridge Analytica da pravi psihološki profil američkih glasača.

Cambridge Analytica poriče da je prekršila zakon, i kažu da nije bilo curenja podataka. Ipak, Facebook je priznao da je prekršio poverenje korisnika i svima je uputio izvinjenje.

Mnogi su kritikovali kaznu, tvrdeći da je Facebook neće ni osetiti, što je u skladu sa aprilskim saopštenjem kompanije svojim akcionarima da očekuje ovakav ishod i da je veći deo novca već odvojen.

Po saopštavanju odluke, akcije Facebook-a su skočile na berzi.

Izvor: RTS
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.