Facebook izgubio spor i u Belgiji, kazna do 100 miliona evra

Izvor: N1 televizija, 17.Feb.2018, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Facebook izgubio spor i u Belgiji, kazna do 100 miliona evra

Nakon nepovoljne odluke suda u Nemačkoj u vezi sa kršenjem privatnosti korisnika, Facebook je izgubio još jedan spor po istom osnovu.

Ovaj je put reč o sporu u Belgiji, a tamošnji sud doneo je odluku prema kojoj je Facebook dužan da plati novčanu kaznu od 250.000 evra dnevno (do maksimalnog iznosa od 100 miliona evra) zbog kršenja privatnosti korisnika.

Oba procesa dosta su slična, a i u belgijskom >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << slučaju pominje se prikupljanje podataka korisnika putem spoljnih stranica s Facebook-oom opcijom Share, piše Bug.

Osim novčane kazne belgijski sud je presudio da je Facebook dužan da obriše sve podatke belgijskih korisnika prikupljene na taj način, dakle izvan Facebook-a.

I nemačka i belgijska presuda zameraju Facebook-u što svoje korisnike slabo informiše o načinu na koji prikuplja njihove privatne podatke i da od tih korisnika ne traži nikakvu dozvolu što se tiče prikupljanja i skladištenja takvih podataka.

U svom komentaru na presudu u Facebook-u napominju da će se prilagoditi novim zakonima i pravilnicima, te kako u sklopu servisa već omogućuju korisnicima automatsko izuzimanje iz procesa prikupljanja podataka.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Fejsbuk mora da plati do 100 miliona evra zbog kršenja privatnosti

Izvor: Radio 021, 17.Feb.2018

Nakon nepovoljne odluke suda u Nemačkoj u vezi sa kršenjem privatnosti korisnika, Fejsbuk je izgubio još jedan spor po istom osnovu...Ovaj je put reč o sporu u Belgiji, a tamošnji sud doneo je odluku prema kojoj je Fejsbuk dužan da plati novčanu kaznu od 250.000 evra dnevno (do maksimalnog iznosa...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.