Facebook daje detaljna uputstva o neprikladnim sadržajima

Izvor: N1 televizija, 24.Apr.2018, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Facebook daje detaljna uputstva o neprikladnim sadržajima

Kompanija Facebook će po prvi put objaviti detaljna uputstva o tome šta nije prikladno za objavljivanje na toj društvenoj mreži, i to na 27 strana.

Zabranjeno je, pored ostalog, iznošenje kredibilnih nasilnih pretnji ili akata seksualnog nasilja; promovisanje terorizma ili krivolova ugroženih vrsta; pokušaji da se kupi marihuana, proda vatreno oružje ili prodaju lekovi koji se dobijaju na recept; postavljanje uputstava za samopovređivanje; prikazivanje maloletnika >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u seksualnom kontekstu i "činjenje više ubistava na više mesta ili u različito vreme".

Većina tih stvari je već zabranjena na Fejsbuku, u okviru "standarda zajednice", ali oni su prilično široko definisani.

Nova uputstva će ići u detalje.

Izmene i dopune standarda će pratiti pravila kojih se 7.600 moderatora pridržava prilikom pregleda sumnjivih postova i odlučivanja da li da ih uklone s društvene mreže, a u nekim slučajevima i pozovu policiju.

Standardi se neće mnogo promeniti, ali će biti razrađeni.

Tako će fotografije golih grudi u nekim slučajevima biti prihvatljive, poput dojenja ili na slikama, ali u drugim situacijama ne.

U dokumentu se detaljno navodi šta se smatra seksualnim iskorišćavanjem odraslih ili dece, ali se i ostavlja prostor za dalje pooštravanje kriterijuma, ako se za to ukaže potreba.

Budući da Facebook u svom servisu ne dozvoljava serijska ubistva, novi standardi definišu taj termin.

Pod njega potpada svako ko je počinio dva ili više ubistava u "većem broju slučajeva ili mesta".

Jedno ubistvo nije povod za brisanje nečijeg naloga.

Samo čitanje uputstava daje ideju o težini posla moderatora Fejsbuka, piše Asošiejted pres.

Oni moraju da čitaju i gledaju sumjivi materijal svake vrste i onda donesu, ponekad i teške, odluke - na primer, da li neki snimak predstavlja poremećaje ishrane u dobrom svetlu ili samo pokušava da pomogne ljudima. Ili, gde je granica izmedju šale i uznemiravanja, razmišljanja i direktne pretnje...

Moderatori rade na 40 jezika.

Cilj Fejsbuka je da se odluka o upitnom sadržaju donese za najviše 24 sata, iako kompanija tvrdi da ne nameće kvote ni vremenska ograničenja moderatorima.

Neadekvatna reakcija u prošlosti

Facebook je tokom vremena pravio neke veoma vidljive greške. Na primer, grupe za ljudska prava tvrde da Facebook nije adekvatno reagovao na govor mržnje i podstrekivanje na nasilje prema muslimanima u Mjanmaru.

Kompanija se povukla nakon što je 2016. uklonila legendarnu fotografiju Asošiejted presa iz 1972, na kojoj gola devojčica vrišti dok beži od napada napalmom u Vijetnamu.

Najpre su tvrdili da ne mogu praviti izuzetke u vezi sa slikama gole dece ali su se uskoro predomislili i naveli da fotografija ima "globalni značaj".

Postoje i druge "sive zone", na primer šta se tačno smatra političkim protestom? Kako znati da li se osoba na nekoj fotografiji složila s njenim objavljivanjem na Fejsbuku?

Monika Bikert iz Fejsbuka tvrdi da je to pitanje glavni razlog za zabranu prikazivanja golotinje, jer je "teško odrediti pristanak i starost".

Čak i ako je je osoba pristala na snimanje ili fotografisanje, ne znači da je pristala i da se njene gole slike nađu na društvenim mrežama.

Za uklanjanje sadržaja koji krši propise, Facebook koristi kombinaciju ljudskih moderatora i veštačke inteligencije (AI).

Međutim, AI alati nisu ni blizu dovoljno razvijeni da bi mogli da uoče suptilne razlike u kontekstu i istoriji, a pogotovo ne humor i satiru, što bi im omogućilo da donose odluke podjednako precizne kao ljudske.

A, naravno, i ljudi mnogo greše.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.