Facebook će isplatiti 52 miliona dolara moderatorima koji čiste uznemirujući sadržaj

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 13.Maj.2020, 10:26

Facebook će isplatiti 52 miliona dolara moderatorima koji čiste uznemirujući sadržaj

Na ovaj način, kako kažu iz Facebook-a, pokušavaju da pomognu svojim bivšim i sadašnjim moderatorima u prevazilaženju poteškoća s mentalnim zdravljem, koliko je to moguće.

U preliminarnoj nagodbi, podnetoj višem sudu u San Mateou, društvena mreža složila se da plati odštetu američkim moderatorima i da ih više savetuje prilikom njihovog rada.

Svaki moderator će dobiti najmanje 1.000 dolara, a očekuje ih i dodatna naknada ukoliko im bude dijagnostikovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << posttraumatski stresni poremećaj ili neko slično stanje. Sudska nagodba za sada obuhvata 11.250 moderatora, a advokati veruju da bi čak polovina njih mogla da ima pravo na dodatnu naknadu zbog problema s mentalnim zdravljem, koji su povezani s poslovima koje obavljaju za Facebook. Mnogi od njih suočavaju se s teškim oblicima depresije i zavisnosti.

Drago nam je da Facebook sarađuje s nama i stvara program pomoći ljudima koji obavljaju posao koji je bio nezamislim i pre nekoliko godina. Šteta koja se može pretrpeti od ovog posla je zaista stvarna i velika„, kazao je advokat Steve Williams.

U septembru 2018. godine bivša moderatorica Facebook-a Selena Sola je tužila kompaniju tvrdeći da je razvila posttraumatski stresni poremećaj nakon što je postavljena na poziciju na kojoj je svakodnevno morala da pregleda fotografije i snimke silovanja, ubistava i samoubistava.

Scola je nakon devet meseci rada razvila simptome PTSP-a. U svojoj tužbi, kojoj se na kraju pridružilo još nekoliko bivših Facebook moderatora iz četiri države, Scola tvrdi da im Facebook nije pružio siguran radni prostor.

Novac koji Facebook isplati svojim moderatorima, oni će moći da potroše kako god žele, ali iz kompanije naglašavaju kako se nadaju da će barem delom biti uložen u medicinske tretmane. Pored 1.000 dolara koje će dobiti svaki moderator, visina dodatne naknade zavisiće od njihovog mentalnog stanja. Oni koji se suočavaju s više problema, na primer s PTSD-om i depresijom, moći će da dobiju do 6.000 dolara.

Facebook moderatori koji svaki dan pregledaju uznemirujući sadržaj takođe će u budućnosti imati sastanke s psihoterapeutima jednom sedmično.

Izvor: klix.ba

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Povezane vesti

Gledaju užasne snimke svaki dan: Moderatori društvene mreže dobijaju odštetu

Izvor: B92, 13.Maj.2020

Društvena mreža Facebook pristala je da plati ukupnu odštetu od 52 miliona dolara sadašnjim i bivšim moderatorima sadržaja. To im je nadoknada za ugroženo mentalno zdravlje zbog posla koji obavljaju...Svaki moderator dobiće najmanje 1.000 dolara, odlučio je sud u San Mateu, a moguća je i dodatna...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.