Dragan Đilas se reklamira deci na Fejsbuku i time ih koristi u predizborne svrhe (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Feb.2018, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragan Đilas se reklamira deci na Fejsbuku i time ih koristi u predizborne svrhe (FOTO)

Deca nikako nisu glasači, a ovakav vid reklame je zloupotreba, smatraju naši sagovornici

Predizborna kampanja za beogradske izbore koji će se održati 4. marta je u toku, a opozicioni političari na sve načine pokušavaju da dođu do glasova pa čak i ako to uključuje iskorišćavanje dece u političke svrhe.

Naime, Dragan Đilas je reklamu za svoju stranicu “Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju“ platio da se prikazuje deci od 15 godina. Ovakvom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << predizbornom reklamom, Đilas je kako smatraju naši sagovornici grubo prekršio demokratske vrednosi i zakone.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da da deca nikako nisu glasači, a da je ovakav vid reklame neprihvatljiv za svaki demokratski sistem.

- U demokratskim sistemima je neprihvatljivo da se političari obraćaju deci, odnosno preko dece roditeljima. To je zloupotreba dece. Naravno da deca nisu glasači, ali pridobijanje dece se manifestuje na roditelje. I to se nekada koristi indirektno. Ali potpuno kada se to radi direktno i kad se radi indirektno pitanje je do koje mere je ukusno da se ide. Ali kada se radi kroz “bustovanje“ onda je to grubo kršrenje demokratskih vrednosti i zakona – objašnjava Anđelković.

Pravnik Nemanja Aleksić smatra da je ovakav Đilasov korak pre svega neetičan, te da je takva reklama koja se prikazuje deci zloupotreba.

- Pre svega neetično je uticati na populaciju koja nema glasačko pravo. Zna se na koga izborna kampanja može da se odnosi i obraćanje može da bude isključivo punoletnim građanima sa punim biračkim pravom. Sve drugo je zloupotreba politike u neke druge svrhe. Toga je bilo i ranije, nije prvi put da se ta nazovi takozvana demokratska opcija obraća nepunoletnim licima i licima koja nemaju glasačko i biračko pravo. Ništa me ne iznenađuje – kaže Aleksić.

On objašnjava da sud i tužilaštvo moraju da budu mnogo aktivniji kada je u toku predizborna kampanja, ali postoji problem jer takav korak nadležnih opozicioni političari jedva čekaju kako bi rekli da se na taj način guši demokratija.

- Ali znate kako je kod nas. Ako sud i tužilaštvo reaguje, odmah će ih optužiti da guše demokratiju i da napadaju političku slobodu, iako političari jedva čekaju svaku priliku da zloupotrebe maloletna lica – zaključuje Aleksić.

Iako nam Dragan Đilas nije odgovorio na postavljena pitanja zbog čega se reklamira maloletnim osobama i da li na taj način pokušava da pridobije roditelje dece kojima se prikazuje njegova Fejsbuk stranica, Đilas je nakon što smo mu prosledili pitanja brže bolje promenio reklamu:
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.