Dejli bist: Napadač inspirisan srpskim napadima na muslimane

Izvor: Vesti-online.com, 15.Mar.2019, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dejli bist: Napadač inspirisan srpskim napadima na muslimane

Američki sajt "Dejli bist" objavio je da je Australijanac koji je putem Fejsbuka uživo prenosio napad na dve džamije na Novom Zelandu u kojem je učestvovalo ukupno četvoro napadača, a ubijeno 40 i ranjeno 20 ljudi, u manifestu na internetu je prethodno pominjao "mim" koji se odnosi na "srpske napade na bosanske muslimane".

Navodi se da je napadačev manifest na internet forumu "8čen", bliskom estremnoj desnici, objavio puno "mimova", slika sa dodatim tekstom koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se brzo šire među korisnicima društvenih mreža. On u jednom trenutku sebe opisuje kao "onog koji uklanja kebabe" (kebab removalist), što se po "Dejli bistu" odnosilo na "mim" sa sajta "4čen" o srpskim napadima na bosanske muslimane.

- Pravite mimove, postujte memove i širite mimove. Mimovi su uradili više za etnonacionalistički pokret nego bilo koji manifest - poručio je napadač koji je u međuvremenu identifikovan kao 28-Australijanac Brenton Tarant.

Četrdeset osoba je ubijeno a više od 20 teško ranjeno u masovnim pucnjavama na dve džamije u Krajstčerču na Novom Zelandu, izjavila je danas premijerka Džasinda Ardem.

Ona je rekla da se ovakav događaj može opisati samo "kao teroristički napad".

Kako je dodala, Novi Zeland podigao je stepen bezbednosne pretnje na najviši nivo, prenosi BBC.

Potvrdila je da su u pritvoru četiri osobe sa ekstrimističkim stavovima, ali da nisu bili ni na jednoj policijskoj listi sumnjivih.

- Situacija je veoma ozbiljna i teška - rekao je policijski komesar novozelandske policije Majk Buš.

On je dodao da su četiri osobe u pritvoru.

- Reč je o trojici muškaraca i jednoj ženi - rekao je Buš novinarima u Velingtonu, prenosi Rojters.

Pucnjave su se dogodile tokom molitve petkom, a u džamijama je bio veliki broj vernika.

Novi Zeland: 49 mrtvih u napadu na džamije
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

"Miloš Obilić je terorista!" Ovako zapadni mediji izveštavaju o jutrošnjem napadu na džamiju!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Mar.2019

Američki sajt "Dejli bist" objavio je da je Australijanac – koji je putem Fejsbuka uživo prenosio napad na dve džamije na Novom Zelandu, u kojem je učestvovalo ukupno četvoro napadača, a ubijeno 40 i ranjeno 20 ljudi – u manifestu na internetu prethodno pominjao mem koji se odnosi na "srpske...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.