Brojevi telefona 533 miliona korisnika Facebook-a prodaju se putem bota na Telegramu

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 26.Jan.2021, 18:37

Brojevi telefona 533 miliona korisnika Facebook-a prodaju se putem bota na Telegramu

Neko je došao do baze podataka pune brojeva telefona Facebook-ovih korisnika i trenutno to pokušava da unovči putem bota na popularnoj aplikaciji za chat Telegram

Taj sigurnosni propust otkrio je stručnjak za kibernetičku sigurnost Alon Gal i upozorava da osoba koja upravlja navedenim botom tvrdi da ima informacije o 533 miliona korisnika Facebook-a. >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << Da stvar bude još gora, podaci proizlaze iz sigurnosnog propusta koji je Facebook zakrpao još 2019. godine.

Korišćenjem bota haker rešava dva problema. Prvi je da ne želi baš bilo kome da ustupi tu riznicu podataka, a drugi je da bot pomaže u potrazi za korisnim podacima u ukradenoj bazi podataka.

Naime, bot omogućava pretraživanje po korisničkom imenu Facebook korisnika i pronalazak broja telefona te osobe i obrnuto.

Pristup takvoj informaciji na botu košta. Vlasnik bota naplaćuje „jedan kredit“ za pojedinačne informacije, odnosno 20 dolara za kredit.

Vlasnik bota isto tako nudi i količinski popust pa tako 10.000 kredita neko može kupiti za 5000 dolara.

Navedeni bot u pogonu je od 21. januara, kad je Gal i objavio ispise ekrana s Telegrama na svom profilu na Twitter-u. Zanimljivo je da bot nudi podatke koji su bili aktuelni 2019. godine, što je relativno staro ali isto tako, mnogi ljudi ne menjaju brojeve telefona tako često.

Ovo očito ima ogroman značaj za privatnost podataka, napisao je u statusu Gal.

Za sada nije poznato je li iko kontaktirao s Telegramom u vezi s tim da se bot makne s te platforme. Ali bez obzira na rešavanje problema bota na Telegramu, činjenica je da će ti podaci i dalje biti dostupni negde na webu, ili dark webu.

Priredio: Branimir Vorša

Izvor: zimo.hr

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.