Izvor: Radio 021, 02.Dec.2018, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australijska javnost ogorčena aukcijom nacističkih artefakata

Aukcija nacističkih artefakata uključujući sliku Adolfa Hitlera izazvala je ovaj vikend ogorčenost javnosti u Australiji i pozive da se takvi predmeti unište.

Aukcija je održana u gradiću Bredbu, 90 kilometara južno od Kanbere, izazvavši talas pritužbi na Facebook stranici aukcijske firme, na kojoj su objavljene fotografije nacističkih artefakata.

Među njima su noževi sa svastikom, značke, znakovi, novine, dokumenti i kacige. Jedna zbirka, koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bila vlasništvo jednog nemačkog oficira, sastoji se od njegove fotografije, SS značke, Gvozdenog krsta, malog noža i poveza za ruku sa svastikom.

Dejvid Smit aukcije opisuju nekoliko tih artefakata u svom katalogu kao "veličanstvene" i ističu da ima "izvrsne slike Adolfa Hitlera".

Od 700 predmeta na aukciji, 75 je povezano s nacističkim režimom. Predsednik jevrejske Protivklevetničke komisije, Dvir Abramovič, rekao je za list The Australian da je ta aukcija groteskna i nečuvena.

"To je udarac u želudac žrtvama, preživelima koji su patili i koji su izgubili rodbinu u holokaustu, kao i australijskim vojnicima koji su umrli boreći se kako bi pobedili nacistički režim", rekao je.

"Nacisti su počinili čudovišne zločine koristeći slike i simbole koji se ovde nude, a pokušavati zaraditi na tim krvavim predmetima je užasno i nepristojno", dodao je.

Dejvid Smit poriče da je aukcija "krvavi novac".

Istakli su da predmeti ne glorifikuju nacistički režim, iako su se složili da više ne bi trebalo koristiti reč "veličanstveni".

"Naši vojnici otišli su onamo i borili se i oni su zapravo oslobodili jevrejski narod", rekao je za ABC Sunday, dodajući da su predmeti ponuđeni na aukciji deo istorije.

Aukcijska kuća u Melburnu Daunis u oktobru je povukla nacističke artefakte iz prodaje zbog kritika jevrejskih zajednica. Međunarodna aukcijska kuća Sotebis zabranila je prodaju nacističkih predmeta.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.