Amaterski trikovi za najlepše jaje u komšiluku

Izvor: RTS, 26.Apr.2019, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amaterski trikovi za najlepše jaje u komšiluku

Danas je poseban dan na Fejsbuku. Sa svih strana izviruju jaja. I to sve lepše od lepšeg. Takmičenje u tome ko će da ofarba najlepša jaja za Uskrs nije ništa novo. Niti teško. Koriste se već isprobane cake, jarke boje i "male tajne". Ali, kako se izboriti sa seniorskom konkurencijom kada u trku ulazite prvi put? >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Karton jaja, šerpa i boja osnovni su alat za uskršnju majstoriju. Iako je farbanje nekima omiljena praznična aktivnost, za početnike je to pravi izazov.

Najbrži način da saznate kako da ofarbate jaja jeste ili da pozovete mamu, ili da pitate Gugl. Ipak, u moru recepata koje možete videti i čuti, treba izabrati onaj pravi.
"Može da se stavi malo soli u vodu, malo sirćeta u farbu. Mogu jaja pre farbanja da se skuvaju, a mogu da se kuvaju i tokom farbanja. I kuvati na laganoj vatri, ne sme biti jaka vatra", kaže za RTS 65-godišnja Kosa Živković.
Jaja ne smeju ni da popucaju. Zato se u šerpu stavi krpa i kašičica soli. Moraju biti poređana na dno šerpe i to tako da nema prostora da se međusobno polupaju.
Kako će se primiti boja zavisi od vrste jajeta i ljuske. Neka je tvrđa, neka mekša. Možete ofarbati i misirkino jaje, koje je i najzdravije, ili pak igrati na sigurno – belo jaje.
"Belo jaje snose bele koke, zvane 'Italijanke'. Ta jaja su dobra, glatka i najbolje primaju boju", objašnjava Kosa.
Boje za jaja ovih dana ima na svakom koraku. Kupiti kesicu je najlakša varijanta. Oni hrabri mogu i da eksperimentišu sa prirodnim bojama.
"Svake godine farbam prirodnom bojom. Mnogo su mi lepa. Koristim boje za kolače, ali i maslačak, koprivu, lukovinu", kaže Gordana Petrović iz Velikog Sela. 
Ako želite da vaša jaja budu najlepša u komšiluku, nije dovoljno da budu lepo obojena. Morate biti maštoviti u ukrašavanju.
"Šaram ljuskama luka, travkama. Sednem i vezujem, pa prelivam bojama", otkrila nam je Gordana, seniorka u farbanju.
Da bi korpica izgledala što veselije, obavezno kupite šarenu uskršnju dekoraciju. Najveći izbor je na uličnim tezgama. Pilići, zeke, trava, seno – ima sve, pa šta ko voli.

I znajte – ako prvi put farbate jaja za Uskrs, neće ići ni lako ni brzo. Ali, razloga za brigu nema. Iskusni kažu da ćete iz godine u godinu biti sve bolji. Važno je da čitate uputstva i primenjujete svaki savet koji čujete.
A, ako savet omane i ne svidi vam se ono što vidite u šerpi – budite bez brige. Uvek možete da trknete do pijace. Ovog puta po već ofarbana jaja. Ko će znati da nisu iz vaše kuhinje?
Pogledaj vesti o: Farbanje jaja

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.