Udata za teroristu: FBI ispituje veze američke žene bostonskog bombaša

Izvor: Blic, 23.Apr.2013, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udata za teroristu: FBI ispituje veze američke žene bostonskog bombaša

Mlada Ketrin Rasel, Amerikanka iz Rod Ajlenda, udovica je Tamerlana Carnajeva, starijeg od dvojice osumnjičene braće, koji je podlegao povredama u okršaju s policjacima. Koliko je ona znala o njegovoj povezanosti sa terorizmom?

Ketrin Rasel (24) je sa suprugom živela u Kembridžu. Njen muž Tamerlan Carnajev, koga vlasti nazivaju teroristom, ubijen je u petak u Bostonu, u pucnjavi sa policijom.

Pročitajte još Bostonski bombaš: Moj brat je bio organizator >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << napada

Otac braće Carnajev tvrdi da su njegovi sinovi nevini

Ketrin Rasel je obavijena velom tajne. Kao tinejdžerka, bila je fascinirana umetnošću. Svirala je saksofon i crtala. Novinari "Ej-Bi-Si njuza" razgovarali su sa njenim advokatom u kući njene porodice u Rod Ajlendu, gde se sklonila kada je saznala za smrt muža. Policija ju je tu nekoliko puta posećivala.

- Trudimo se da izađemo na kraj sa ovom teškom situacijom na najbolji mogući način. Ova porodica prolazi kroz težak period. To je najbolje što sada možemo da učinimo - rekao je advokat.

Iako se zvaničnici ne oglašavaju po ovom pitanju, FBI ispituje njene veze i koliko je ona mogla da zna o podmetanju bombi.

Raselova i Carnajev su se venčali pre tri godine i dobili ćerku. Njeni prijatelji kažu da ju je on kontrolisao, da je napustila koledž kada ga je upoznala i prešla u islam. U saopštenju njene porodice se navodi: "Znamo da u stvari nikada nismo dobro poznavali Tamerlana Carnajeva."

U međuvremenu, njen advokat je izjavio za egenciju AP da ona nikada ništa nije posumnjala i da je, zapravo, na televiziji saznala da je osumnjičen. Zasad nema dokaza da je bilo šta znala o podmetanju bombi. Ako jeste, mogla bi da bude optužena za aktivno prikrivanje zločina i osuđena na maksimalno tri godine zatvora, navodi "Ej-Bi-Si njuz”.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.