U zaplenjenim poverljivim dokumentima pronađena i Trampova komunikacija sa advokatima

Izvor: VOA, 30.Avg.2022, 15:01

U zaplenjenim poverljivim dokumentima pronađena i Trampova komunikacija sa advokatima

Američki Sekretarijat za pravosuđe saopštio je u ponedeljak da je pronašao "ograničen skup materijala" koji bi mogli da sadrže informacije o privatnim kontaktima predsednika Donalda Trampa sa svojim advokatima i koji bi trebalo da budu isključeni iz vladine istrage visoko poverljivih dokumenata koje je zaplenila pre tri nedelje sa Trampovog imanja na obali okeana na Floridi. Tužioci su, u sudskom podnesku na Floridi, rekli da će u narednim danima dati više informacija o tome šta su pronašli u 20 kutija materijala koji su agenti FBI uzeli iz Trampovog odmarališta Mar-a-Lago tokom pretresa imovine koju je odobrio sud. Materijal uzet u nenajavljenoj pretrazi od 8. avgusta obuhvatio je 11 registara označenih različitim stepenom klasifikacije nacionalne bezbednosti koje je Tramp poneo sa sobom kada mu je mandat predsednika istekao 20. januara 2021, umesto da ih preda Nacionalnom arhivu kako to nalažu zakoni SAD. Sekretar za pravosuđe Merik Garland odobrio je pretres, za koji je prethodno dobio odobrenje sudije za prekršaje na Floridi, pošto su tužioci posumnjali da Tramp nije predao sva poverljiva dokumenta koja je držao, čak ni pošto je predao stotine stranica poverljivog materijala Arhivu u januaru i junu. U nalogu za pretres kojim se agenti FBI-ja ovlašćuju da traže materijal navodi se da vlada istražuje da li su kršeni zakoni o špijunaži i ometanju pravosuđa. Ali, prema američkim krivičnopravnim procedurama, svi kontakti, pismeni ili usmeni, koje je Tramp možda imao sa svojim advokatima, smatraće se privilegovanim. Kao takve, informacije iz takvog kontakta advokata i klijenta tužioci ne bi mogli da iskoriste ako Sekretarijat za pravosuđe eventualno preduzme korak bez presedana u podizanju krivične prijave protiv bivšeg predsednika, što u ovoj fazi istrage nikako nije izvesno. Trampovi advokati su takođe tražili da se imenuje specijalni nadzornik koji će pregledati zaplenjeni materijal, a američka okružna sudija Ejlin Kenon rekla je u subotu da je sklona da udovolji njihovom zahtevu do daljeg saslušanja u četvrtak. Nije odmah bilo jasno kako će pregled Sekretarijata za pravosuđe, koji traži potencijalno privilegovane informacije o Trampovim kontaktima sa svojim advokatima, uticati na zahtev bivšeg predsednika da specijalni nadzornik u suštini sprovede istu reviziju. U podnesku sudu u Floridi u ponedeljak, tužioci su takođe rekli da Sekretarijat za pravosuđe i kancelarija direktorke Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns pregledaju poverljivi materijal koji je Tramp čuvao u Mar-a-Lagu. Pored toga, Hejns je rekla ključnim zakonodavcima koji nadgledaju pitanja američke obaveštajne službe da njena kancelarija procenjuje potencijalni rizik po nacionalnu bezbednost koji bi bio rezultat obelodanjivanja materijala koje je Tramp držao.
Pogledaj vesti o: FBI

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Panika u Francuskoj: Tramp zna sve o Makronu? A ima i jedan dokaz FBI-ja

Izvor: B92, 31.Avg.2022, 08:07

Bivši američki predsednik Donald Tramp više puta se hvalio da zna nedozvoljene detalje o ljubavnom životu francuskog predsednika Emanuela Makrona...Francusko-nemački novinar Nils Vilke objavio je na svom Tviter nalogu, pozivajući se Roling stoun da "Tramp tvrdi da ima informacije o Makronovom seksualnom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.