NCAA korupcija, koledži kupuju igrače. Bol: Pa svi dobijaju pare

Izvor: B92, 24.Feb.2018, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NCAA korupcija, koledži kupuju igrače. Bol: Pa svi dobijaju pare

Federalni istražni biro (FBI) otkrio je više od 25 košarkaša sa koledža Divizije 1 koji učestvovali u kršenju pravila o korupciji u sportu, piše Jahu sports.

Na spisku koledža koji su kvalitetnim igračima plaćali da dođu i zaigraju kod njih našli su se Djuk, Severna Karolina, Teksas, Kentaki, Mičigen stejt i drugi.

Amerikanci su pratili rad agenta Endija Milera i njegove agencije ASM i istraživanjem je otkriveno da su igračima plaćani troškovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << putovanja, davan im je novac i druge beneficije.

Bar šestorica igrača su dobila po više od 10.000 dolara i među njima su Denis Smit Džunior, Ajzea Vajthed, ali i prvi pik sa prošlogodišnjeg drafta Markel Fulc. U tom "društvu" je i Edris "Bam" Adebajo

U čitavu priču su prema pisanju Jahua bili uključeni i Juta, Ksavijer, Vičita, Klemson, Alabama. Jedan od najnovijih skandala je i navodna želja trenera Arizone Šona Milera da plati 100 hiljada dolara za jednog od najvećih talenata Deandrea Ejtona.

"Ovakve optužbe, ako su istinite, ukazuju na sistemski kolaps i moraju da se poprave ako želimo koledž sportove u Americi. Jednostavno rečeno, ljudima koji se ovako ponašaju nema mesta u sportu. Oni vređaju sve one koji igraju po pravilima", rekao je predsednik NCAA Mark Emert.

Plej Los Anđeles Lejkersa Lonzo Bol smatra da plaćanje sportista na koledžima ne treba da bude zabranjeno zbog novca koji oni donose svojim univerzitetima.

"Svi znaju da svi sportisti dobijaju novac. Možda bi trebalo da bude legalno", rekao je Bol, a prenosi ESPN.
Pogledaj vesti o: FBI

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.