FBI istražuje napad u bazi na Floridi kao terorizam

Izvor: VOA, 08.Dec.2019, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FBI istražuje napad u bazi na Floridi kao terorizam

FBI istražuje pucnjavu u mornaričkoj bazi u Pensakoli na Floridi kao teroristički čin.  Specijalni agent FBI Rejčel Rohas rekla je na konferenciji za novinare da se istraga vodi "pod pretpostavkom" da je reč o terorizmu, ali da je napadač verovatno delovao sam. "Trenutna procena je da je jedan napadač počinio napad i nije bilo hapšenja u ovom slučaju", istakla je Rohas. Federalni istražni biro zvanično je identifikovao napadača koji je u mornaričkoj bazi u Pensakoli, na Floridi, u petak ubio troje ljudi. Napadač je identifikovan kao Mohamed Alšamrani, 21-godišnji poručnik u saudijskim vazduhoplovnim snagama, koji se obučavao za pilota u Pensakoli. FBI nije utvrdio motiv napada.  Žrtve su takođe bili studenti u školi letenja, a identifikovani su kao 23-godišnji Džošua Kejleb Votson iz Alabame, 19-godišnji Mohamed Sameh Haitam sa Floride i 21-godišnji Kameron Skot Volters iz Džordžije. Američki sekretar za odbranu Mark Esper rekao je u nedelju da je naložio oružanim snagama da preispitaju proces provere stranih vojnika koji dolaze u Sjedinjene Države. "Tuga zbog tragičnih događaja u bazi u Pensakoli imaće dugotrajne posledice po našu ispostavu i zajednicu", saopštio je komandant baze Tim Kinsela. U pucnjavi je povređeno osmoro ljudi. Napadač, koji je ubijen u incidentu, je prema izveštajima medija početkom nedelje gledao snimke masovnih ubistava u Sjedinjenim Državama sa gostima na večeri. Najmanje jedan gost je snimao masakr u petak, a nekoliko saudijskih studenata je pritvoreno u okviru istrage. Prije nego što je otvorio vatru u bazi, Alšamrani je tvtitovao oporuku i citirao Osamu bin Ladena da bi opravdao napad, navodi obaveštajna grupa SITE koja prati džihadističke pretnje i komunikaciju. Napadač je tvitovao da se "Amerika pretvorila u naciju zla" i osudio SAD zbog podrške Izraelu i invazije muslimanskih i mnogih drugih zemalja. Koristeći citat Bin Ladena, naveo je da je bezbednost SAD i muslimana "zajednička sudbina". Oružje nije dozvoljeno u Pensakoli, ali su lokalne vlasti saopštile da je napadač uspeo da unese pištolj u bazu. Nakon što je otvorio vatru, upucan je u jednoj od učionica. Napad u mornaričkoj bazi u Pensakoli drugo je masovno ubistvo u američkim vojnim objektima za nedelju dana. Jedan mornar ubio je dva civila u bazi Perl Harbor na Havajima, a zatim je izvršio samoubistvo.   

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Florida, pucnjava u vojnoj bazi se istražuje kao terorizam

Izvor: RTS, 08.Dec.2019

FBI je saopštio da pucnjavu u mornaričkoj bazi na Floridi, u kojoj je saudijski poručnik ubio troje ljudi, istražuje kao teroristički napad. . Istražitelji veruju da je saudijski poručnik, koji je u bazi na Floridi iz...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.