Prilikom sastavljanja teksta o Eurosongu novinar koristio delove starih tekstova o Eurosongu

Izvor: Njuz.net, 11.Mar.2012, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prilikom sastavljanja teksta o Eurosongu novinar koristio delove starih tekstova o Eurosongu

Napomena: Ova vest je šaljive prirode
Novinar ne može biti osuđen za plagijat jer je koristio manje od tri tuđe rečenice

BEOGRAD, 11. mart 2012, (Njuz) - Novinar poznatog srpskog tabloida „Trač“ Aleksandar Urošević, prilikom sastavljanja današnjeg teksta o pesmi Željka Joksimovića „Nije ljubav stvar“, koristio je delove nekoliko tekstova o Eurosongu koje su napisali drugi novinari tokom proteklih >> Pročitaj celu vest na sajtu Njuz.net << godina.
Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović smatra da rečenica iz drugog pasusa teksta „Pesma koja će predstavljati Srbiju na 57. takmičenju za „Pesmu Evrovizije“ u Azerbejdžanu, zove se „Nije ljubav stvar““, u mnogome podseća na rečenicu iz prvog pasusa teksta koji je objavio Blic 2007. godine koja glasi „Pesma koja će predstavljati Srbiju na 52. takmičenju za „Pesmu Evrovizije“ u Helsinkiju, zove se „Molitva““.
- Mnogi čitaoci su od jutros zvali UNS i komentarisali da je Uroševićev tekst čist plagijat i da bismo morali da reagujemo. Osim ove sporne rečenice, takođe je diskutabilan i kraj teksta u kojem se nalazi rečenica koja veoma podseća na kraj članka o Pesmi Evrovizije iz Daily Maila od prošle godine – smatra Ljiljana Smajlović.
– Ipak, bez obzira na očigledne sličnosti, novinarska pravila tolerišu da se prilikom pisanja tekstova o Eurosongu uzmu do tri vezane rečenice iz starih tekstova. Ukoliko bi se u članku našlo četiri rečenice, tekst bi bio plagijat i ne bi smeo da bude objavljen – jasna je predsednica UNS-a.
- Bez obzira što UNS ne može da ovaj tekst osudi kao plagijat, svima je jasno da je reč o krajnje prosečnom tekstu, koji je slabiji od većine sličnih iz prethodnih godina, iako mnoge kolege pokušavaju da ubede javnost da je ovo najbolje što u ovom trentku imamo – izjavila je Ljiljana Smajlović.
Marko Dražić
Viktor Marković

Nastavak na Njuz.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Njuz.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Njuz.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.