Pobeda Rusije vodi Evroviziju još istočnije

Izvor: Southeast European Times, 26.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pobeda Rusije vodi Evroviziju još istočnije

Domaćin takmičenja Srbija prepustila se "evropskom sjaju", dok je Rusija uživala u svojoj do sada prvoj pobedi na tom panevropskom muzičkom takmičenju.

26/05/2008

(Blic, Devet sati, Zaman, Dejli Telegraf, Gardijan, Njujork Tajms - 26/05/08; AFP, AP, Rojters, DPA, BBC, Internešnal herald tribjun, B92 - 25/05/08; zvanična internet strana takmičenja za Pesmu Evrovizije)

Posle svoje prošlogodišnje pobede, Srbija je ove godine ponovo izazvala pažnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << medija uspešnim organizovanjem takmičenja za Pesmu Evrovizije 2008. Takmičenje je završeno u subotu (24. maja) uveče, pobedom ruskog pevača Dime Bilana. To je do sada prva pobeda Rusije u 53-godišnjoj istoriji ovog panevropskog muzičkog takmičenja.

Beograd se ponovo našao u srcu Evrope, bez obzira na to što su njegovi izgledi za prijem u EU pomućeni otvorenim pitanjima vezanim za ratne zločine i političkim posledicama nezavisnosti Kosova. U izveštajima lokalnih medija koje je citirala Nemačka novinska agencija pominju se "novi pobednički duh", "evropski sjaj" i prilika da se bude u glavnim svetskim vestima iz pozitivnih razloga.

U međuvremenu u Rusiji je zavladala masovna euforija. Moskovljani su slavili do duboko u noć, a najviši lideri zemlje pozdravili su "još jedan trijumf". Pobeda na Evroviziji usledila je posle svetskih pobeda u košarci, hokeju na ledu i fudbalu, i rusko rukovodstvo nije gubilo vreme da iskoristi politički simbolizam.

"To nije samo lični uspeh za Dimu Bilana … [nego] za celu Rusiju", istakao je premijer Vladimir Putin u telegramu upućenom pevaču.

Bilan, 26, predstavljao je svoju zemlju na takmičenju već drugi put u poslednje tri godine. On je odneo pobedu sa svojom rok baladom "Veruj", izvedenom u pratnji mađarskog violiniste Edvina Martona koji je svirao na Stradivariusu.

Njima se na bini pridružio i dobitnik zlatne olimpijske medalje ruski klizač Jevgenij Plušenko, koji je izvodio piruete na veštačkom ledu.

Bilan je dobio ukupno 272 poena gledalaca koji su glasali telefonom i tekstualnim porukama. Ukrajinka Ani Lorak bila je druga sa 230 poena za pesmu "Sumnjiva dama", a sledi je grčko-američka pop pevačica Kalomira, koja je dobila 218 poena za svoju "Tajnu kombinaciju" i donela Grčkoj treće mesto.

Prema pravilima takmičenja, gledaoci mogu da glasaju samo za učesnike koji ne dolaze iz njihove zemlje. Najveće ocene koje takmičar može da dobije su 12, deset i osam.

Sedam zemalja -- bivše sovjetske republike Jermenija, Belorusija, Estonija, Letonija, Litvanija i Ukrajina, kao i Izrael -- dodelile su Bilanu maksimalan broj poena, a pet drugih, uključujući Srbiju, dalo mu je deset poena.

Ovom pobedom Rusija je stekla pravo da bude domaćin 54. takmičenja za Pesmu Evrovizije sledeće godine, prvi put od kada je prvi put održana 1956. godine u Luganu, u Švajcarskoj.

Oko 20.000 novinara, ljubitelja i gostiju iz cele Evrope je, kako se izveštava, preplavilo srpsku prestonicu prošle nedelje, da bi gledalo kako učesnici iz 43 takmičarske zemlje, što je rekordan broj, pokušavaju da obezbede mesto među 25 finalista.

Dvadeset zemalja prošlo je prvo i drugo polufinale, koja su održana 20. i 22. maja. Pet drugih država -- domaćin Srbija, kao i Britanija, Francuska, Nemačka i Španija, četiri najveća sponzora ove muzičke ekstravagance -- automatski su osigurali mesto među finalistima takmičenja, bez takmičenja u preliminarnim krugovima.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.