Veliki uspeh naših parastonotenisera: Dame osvojile evropsko zlato, Perlićeva ekipa druga u Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2019, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki uspeh naših parastonotenisera: Dame osvojile evropsko zlato, Perlićeva ekipa druga u Evropi

Na niz od četiri medalje (jedna zlatna i tri srebrne) u pojedinačnoj konkurenciji srpski stonoteniseri sa invaliditetom dodali su još dve u ekipnom takmičenju na Evropskom prvenstvu u švedskom Helsingborgu. Od četiri prijavljena sastava zlatnu medalju i titulu evropskih šampionki u klasi 4-5 odbranile su dame, dok je muški sastav u klasi 1-2 u finalu izgubio od Francuske i osvojio srebrno odličje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
U odlučujućem meču za zlato u klasi 4-5 učesnice srpskog finala u pojedinačnoj konkurenciji, zlatna Borislava Perić Ranković i srebrna Nada Matić i sa njima dvema Sanja Mijatović savladale su domaću ekipu Švedske (Alkvist, Lundbek) sa 2:1, posle dva sata i 10 minuta borbe.

Udovičić čestitao zlato parastonoteniserkama

Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić čestitao je prvakinjama Evrope - parastonoteniserkama Srbije u klasi T4-5 Borislavi Perić-Ranković, Nadi Matić i Sanji Mijatović osvajanje zlatne medalje u ekipnoj konkurenciji, u Helsingborgu, u Švedskoj.

"Iako ste svojom upornošću i odvažžnošću odavno pomerile sve granice, ne prestajete da idete napred ka novim uspesima! Borislava, Nado i Sanja, svaka vam čast! Čestitam vam novo zlato i novu evropsku titulu, kao i vašem stručnom štabu i Paraolimpijskom komitetu Srbije!“, naveo je Udovičić u čestitki.

Najpre su evropske šampionke u odbranu titule krenule vođstvom od 2:0 u igri dublova, da bi u naredna dva seta dovele pobedu u pitanje, dozvolivši Šveđankama da izjednače na 2:2.

U vrlo kvalitetnom, dramatičnom i do poslednjeg poena neizvesnom meču, Šveđanke su povele u petom setu i sve do 6:6 bile su u prednosti jedan ili dva poena.

Konačno, posle 52 minuta iscrpljujuće igre, srpski dubl je dobio peti set na razliku 15:13 za pobedu od 3:2 i za vođstvo ekipe od 1:0.

Najbolja evropska igračica u klasi 5 Ingela Lundbek (obe naše igračice rangirane su u klasi 4, sa težim stepenom invaliditeta) izjednačila je rezultat pobedom 3:1 u singlu protiv Matićeve, da bi Borislava Perić Ranković dobila odlučujužću partiju protiv Ane Alkvist sa 3:2 za pobedu u meču, za zlatnu medalju i za odbranu timske titule evropskih šampionki u klasi 4-5.

Prethodno su, do odlučujuće partije za zlato sa Šveđankama, pobedile Nemačku i Veliku Britaniju sa po 2:0, dok su Ruskinjama prepustile jedan poen.

Niz od šest medalja za Srbiju, zaključili su igrači u klasi 1-2 (Goran Perlić, Boris Stoiljković, Vladan Petković).

Pobedom protiv Poljske u polufinalu obezbedili su srebrnu medalju, ali i stekli pravo da u finalnom meču sa Francuzima od 16 časova igraju za titulu evropskih šampiona.

Junak polufinalne pobede bio je Goran Perlić. Posle uspeha u dublu sa Stoiljkovićem od 3:1, Perlić je u singlu pobedio Rafala Čupera istim rezultatom za timsku pobedu i prolaz u finale.

Ekipa u klasi 5 (Mitar Palikuća, Darko Babić, Milan Zelen) zastala je nadomak pobedničkog postolja. Norvežani su bili bolji u četvrt-finalnom meču.

U odlučujućoj partiji uverili smo se koliko je teško dvaput u dva dana dobiti svetskog broja jedamn Tomija Urhauga. Uverio se u to i borbeni i u svakoj prilici maksimalno motivisani Palikuća.

U pojedinačnoj konkurenciji Mitar je bio bolji, u ekipnoj Norvežanin je slavio za prolaz u polufinale.

Naš tim u klasi 3 (Mladen Ćirić, Siniša Bradašević) takmičenje u grupi završio je u krugu triju ekipa (sa Ukrajinom i Poljskom) koje su imale isti broj pobeda.

Set-razlika je odredila treću poziciju Srbima, što je za njih značilo i kraj učešća na Evropskom prvenstvu, bez plasmana u krug ekipa koje su se borile za medalju.

Srebro za muški tim - izgubili u finalu od Francuske sa 2:0

Srpska ekipa u klasi 1-2 izgubila je finalni meč sa Francuzima 0:2 i tako osvojila drugo mesto na Evropskom prvenstvu i četvrto srebrno odličje, uz dve zlatne medalje za reprezentaciju srpskih parastonotenisera. U ekipi su, uz Gorana Perlića, bili Boris Stoiljković i Vladan Petković.

Na kontinentalnom prvenstvu u Helsingborgu učestvovalo je 298 takmičara oba pola iz 31 evropske države. Srpsku reprezentaciju činilo je 13-oro članova: osmorica muškaraca i pet dama.

Dame su osvojile četiri medalje- dve zlatne: Borislava Perić Ranković pojedinačno i ekipno Borislava Perić Ranković, Nada Matić i Sanja Mijatović i srebrne Nada Matić i Ana Prvulović.

Muški deo reprezentacije osvojio je dve medalje, obe srebrne: Mitar Palikuća pojedinačno i ekipno Goran Perlić, Boris Stoiljković i Vladan Petković.

Izjave posle meča Srbija – Švedska

"Nisam očekivala da ću i ja igrati singl. Verovala sam da će Nada, baš kao što je slučaj bio i u Riju, da pobedi i tako završi meč. Ali eto, s obzirom na to da Nada nije uspela, ja sam u dramatičnoj završnici sa Anom uspela da prebrodim mnogo šta i u glavi i u ruci i da dobijem meč. I Ana i ja smo bile stegnute, ne znam šta je na kraju odlučilo, ali eto sreća je bila na mojoj strani, ovoga puta", rekla je Borislava Perić Ranković.

"Da li sam očekivala pobedu u singlu ili nisam, ni sama sada ne znam. U svakom slučaju, imala sam želju da pobedim, ali to nije bilo dovoljno. U odlučujućim momentima ona je odigrala dosta dobro, jako me je iznenadila nekim rešenjima, jednostavno valjda nisam mogla da podnesem taj pritisak da treba da rešim meč. Ali ovo je ekipno takmičenje i zato sada imamo motiv više da nastavimo da radimo. Jako smo ponosne i zadovoljne", navela je Nada Matić.

Od šest medalja, polovinu (dva zlata i jedno srebro) osvojili su takmičari koje je za Evropski šampionat pripremao selektor reprezentacije i trener evropskih šampionki Zlatko Kesler.

"Zadovoljan sam, kako ne bih bio zadovoljan kada smo plan prebacili 100 posto, u odnosu na računicu pre početka šampionata. Samo malo sreće je nedostajalo u grupnoj fazi, pa da Mitrova ekipa osvoji i sedmu medalju za Srbiju. Što se meča sa Šveđankama tiče, mi smo s njima i pobeđivali i gubili, naročito u finalnim partijama. Nada je bila previše stegnuta u singlu, opterećena važnošću trenutka. Borislava i Ana se dugo poznaju, ali nisu odavno igrale jedna protiv druge. Borislava je u odlučujućoj završnici bila stabilnija i odlučnija, dok je Ana bila optereća činjenicom da igra pred domaćom publikom. Njeni roditelji su bili na tribinama i ona nije mogla do kraja da iznese taj teret. U svakom slučaju, srećni smo što smo uspeli da odbranimo evropsku titulu i u ekipnoj konkurenciji", istakao je Kesler.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.