Izvor: MozzartSport.com, 15.Jun.2021, 15:04

Prvi veliki derbi Evropskog prvenstva: Grizman je noćna mora Pancer divizije

Nemcima je pred EURO odbrana škripala. Dokaz: 20 primljenih golova na poslednjih 13 utakmica. Samo jednom mirna mreža u tom periodu. A Francuzi imaju napad od kog podilazi jeza...

U Rusiji su pre tri godine bili nezaustavljivi i zasluženo su se popeli na tron. Kakvu selekciju imaju deluje da bi mogli da vladaju planetarnim fudbalom, ali potvrda da su najbolji Francuzima je potrebna i na Starom kontinentu. Prethodnu veliku šansu, na svom terenu 2016. nisu iskoristili, zato sad >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << pucaju od optimizma i odaju utisak najmoćnije reprezentacije sveta. Ne i nepobedive, što će pokušati da iskoristi Nemačka u prvom velikom derbiju Prvenstva Evrope, u Minhenu (21.00).

Didije Dešan nema ni kadrovskih - Karim Benzema dobio samo udarac u butinu na kontrolnom susretu sa Bugarskom - ni igračkih, ni realizatorskih problema. Ima ih kad je reč o ljudskim odnosima. Iako na terenu sve deluje zategnuto pod konac, relacije među pojedincima prete da uruše sistem. Čarke između Kilijana Mbapea i Olivijea Žirua, njihov naglašen ego, mogle bi Galskim petlovima da budu veća prepreka od bilo kog rivala. Makar preko puta stajao četvorostruki prvak sveta.

21.00: (2,85) Francuska (3,00) Nemačka (2,90)

Opet, dovoljno je to kvalitetna selekcija da utera svima strah u kosti. U poslednje dve godine od takmičarskih utakmica izgubila je samo na vrelom gostovanju Turskoj - uz šokantnih 0:2 na svom terenu u prijateljskom susretu sa Fincima - ali je u Ligi nacija, primera radi, pobeđivala kad je trebalo. Hrvate, sa statusom vicešampiona Mundijala, i u Parizu, i u Zagrebu, međutim, isto valja imati na umu da Francuska odavno nije imala izazovnijeg takmaca. Početkom godine igrala je sa Ukrajinom – i to 1:1 – u međuvremenu savladala Kazahstan, Bosnu i Hercegovinu, Vels i Bugarsku. Uglavnom bez većih problema. E sad, kako protiv Nemaca?

Očekuje se da Dešan ostane veran nedavno promovisanoj napadačkoj trojci Mbape-Benzema-Grizman, uz napomenu da je član Barselone Nemce potopio u polufinalu minulog šampionata Starog kontinenta (dva gola za 2:0), a bio je efikasan protiv istog rivala i u Ligi nacija (dva gola za 2:1).

Nemačka nije "tukla" Francusku još od minimalca u Brazilu 2014, u međuvremenu je tražila sebe, tokom 2021. bile neubedljiva na gostovanju u Rumuniji, poražena je od Makedonije u Duizburgu, odigrala samo nerešeno sa Danskom u Inzbruku, ali je sa sedam golova u generalnoj probi sa Letoncima (7:1) pokazala koliko našpanovana dolazi na turnir.

Poslednji mesec u selektorskoj ulozi je ispred Joahima Leva, koji možda jeste namestio napad, ali mu odbrana škripi. Dokaz: 20 primljenih golova Pancer divizije na poslednjih 13 utakmica. Samo jednom mirna mreža u tom periodu. A Francuzi imaju napad od kog podilazi jeza.

Ovaj meč je bez sumnje jedan od najiščekivanijih u grupnoj fazi Evropskog prvenstva. Oba svetska fudbalska giganta čeka zaista oštar ulazak na turnir, koji će jasno i u potpunosti da testirati njihove sposobnosti. Činjenica da će Manšaft da igra protiv aktuelnih vladara planete u Minhenu, odnosno kod kuće, definitivno bi mogla da igra važnu ulogu.

Pogledajte novu epizodu podkasta Euroforija u kojoj su gostovali Strahinja Pavlović i Darko Brašanac...

Lev, koji je na čelu Nemačke od 2006. godine, četvrti put zaredom je na Evropskom šampionatu. Pod njegovim vođstvom Nemačka se uvek plasirala u polufinale. Ovaj cilj namerava da ispuni tokom svog poslednjeg perioda, iako potajno razmišlja, naravno, o priči iz snova, sa peharom.

"U vazduhu vlada pozitivna atmosfera, napetost i očekivanja. Smiren sam. Četrnaest dana radimo vrlo pristojno", rekao je Joahim Lev.

Njegov kolega Didije Dešan takođe zna kakav je osećaj praviti velike stvari sa nacionalnim timom. Od osvajanja Mundijala 2018. njegov tim gotovo uopšte se nije promenio i otuda spada među najveće favorite.

"Pred nama je zaista veliki izazov. Obe ekipe su među najboljima u Evropi", prokomentarisao je Dešan.

FRANCUSKA - NEMAČKA, 21.00

Minhen

Stadion: Alijanc Arena

Sudija: Karlos del Sero Grande (Španija)

Francuska (4-3-3): Ljoris - Pavar, Varan, Kimpembe, Ernandez - Pogba, Kante, Rabio - Grizman, Benzema, Mbape

Nemačka (3-4-3): Nojer - Ginter, Humels, Ridiger - Kimih, Gundogan, Kros, Gosens ​​- Haverc, Miler, Gnabri

EVROPSKO PRVENSTVO, GRUPNA FAZA - 1. KOLO

GRUPA A

Petak

Turska - Italija 0:3 (0:0)

/Demiral 53ag, Imobile 66, Insinje 79/

Subota

Švajcarska - Vels 1:1 (0:0)

/Mur 74 - Embolo 49/

GRUPA B

Subota

Danska - Finska 0:1 (0:0)

/Pohjanpalo 60/

Belgija - Rusija 3:0 (2:0)

/Lukaku 10, 88, Munije 34/

GRUPA C

Nedelja

Austrija - Makedonija 3:1 (1:1)

/Lajner 18, Gregorič 78, Arnautović 89 - Pandev 28/

Holandija - Ukrajina 3:2 (0:0)

/Vajnaldum 52, Veghorst 57, Damfris 85 - Jarmolenko 75, Jaremčuk 79/

GRUPA D

Nedelja

Engleska - Hrvatska 1:0 (0:0)

/Sterling 57/

Ponedeljak

Škotska - Češka 0:2 (0:1)

/Šik 42, 52/

GRUPA E

Ponedeljak

Poljska - Slovačka 1:2 (0:1)

/Lineti 46 - Ščensni 18ag, Škrinijar 39/

Španija - Švedska 0:0

GRUPA F

Utorak

18.00: (7,25) Mađarska (4,00) Portugalija (1,57)

21.00: (2,85) Francuska (3,00) Nemačka (2,90)

***kvote su podložne promenama

Tagovi:
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.