Piloti sa svih strana sveta u Nišu zbog Predevropskog prvenstva u paraglajdingu

Izvor: JužneVesti.com, 25.Jul.2019, 08:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Piloti sa svih strana sveta u Nišu zbog Predevropskog prvenstva u paraglajdingu

Iako je reč o uvertiri za Evropsko prvenstvo, piloti sa svih strana sveta nastupaće u Nišu naredne nedelje, jer se ovo takmičenje boduje za svetsku rang listu. Od ponedeljka, 29. jula Niš će nadletati paraglajderi, a građani koji žele da posmatraju poletanje to će moći da učine na Višegradskoj steni kod Oreovca ili Koritniku kod Niške Banje, gde su poletišta.

Zbog velikog interesovanja pilota, prvobitno zaplaniranih 130 takmičarskih mesta povećano je na 150, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << među kojima će biti i Kineza, Japanaca, Amerikanaca, Indijaca, Južnoafrikanaca, te Australijanaca. Kako je bilo 240 prijavljenih pilota, a trenutno verifikovano njih 148, za preostala 2 mesta konkuriše više od 90 njih.

U okviru Predevropskog prvenstva odražaće se i prvenstva Srbije, Mađarske i Bosne i Hercegovine što je, kaže predsednik niškog kluba Grunf Goran Vučković, svojevrsni pokazatelj kvaliteta terena i takmičenja. I Niš će imati svog predstavnika među takmičarima; foto: VSS

Kada Mađari hoće svoje državno prvenstvo da održavaju na našem terenu, nama je to potvrda i možete da zamislite kakav je kvalitet takmičenja. Radi se o jednom svetski priznatom terenu, a mi očekujemo i izuzetno dobre zadatke, ako nas vreme posluži biće takmičarski zadaci u dužini od 80, 100, 120 km, to naš teren dozvoljava. To su u svetskim razmerama izuzetno dobri taskovi - priča Vučković.

Piloti će se nadmetati u disciplini prelet koja je, pojašnjava Vučković, prestižna i izvorna paraglajding disciplina. Svog predstavnika na takmičenju imaće i Niš, u vidu pilota Miljana Petrovića iz Grunfa.

Radovi na pristupnim putevima, koji su najveći problem prilikom organizacije svakog takmičenja ovde, u završnoj su fazi. Ipak, ovo saniranje, kaže Vučković, samo je intervencija kako bi se takmičenje održalo. Pred Evropsko prvenstvo, koje bi trebalo da se održi ovde naredne godine, pojašnjava predsednik Grunfa, potrebno je mnogo više. Nadmetaće se u preletu, izvornoj disciplini paraglajdinga; foto: VSS

Niš je već dobio domaćinstvo kontinentalnog šampionata 2020. godine, ali cilj održavanja Predevropskog prvenstva je da bude proba, kako bi komisija ocenila sve i iznela sugestije.

Očekujemo da se pristupni put privede nameni, ne u onom kvalitetu kao što se očekuje za Evropsko prvenstvo. Mi se nadamo da primedbe na put neće biti fatalne po nas, jer komisija ocenjuje kvalitet naše organizacije, infrastrukture i ostalog. Oni imaju pravo čak i da oduzmu domaćinstvo, ali mi se nadamo da će put da bude sređen u dovoljnoj meri da prođemo tu kontrolu i da dobijemo priliku da u narednih godinu dana uradimo to kako EP zaslužuje - priča Vučković.

Poletanje i 150 paragajdera u vazduhu svojevrsni su prizor i za one koji ne znaju mnogo o ovom sportu. Najbolje vreme za one koji žele da dođu i posmatraju poletanje je podne. Poletišta su kod Oreovca i Niške Banje; foto: VSS

Onda je jedna privilegija biti na poletištu i videti 150 pilota u vazduhu na jednom mestu, koji poštuju saobrćaj, lete bez motora, podižu se na velike visine, kreću na zadatke. To je privilegija građana Niša. Verujem da ljudi koji to propuste mnogo treba da budu srećni da se nađu negde na zemaljskoj kugli gde će to moći da vide, kada su neka druga takmičenja - priča Vučković.

Hoće li poletati sa Višegradske stene ili Koritnika zavisi od vremena, a u Grunfu kažu da će javljati nešto ranije kakva je odluka. Takmičenje će se održavati od ponedeljka, 29. jula, pa do petka, 2. avgusta sigurno, a ukoliko nekog od ovih dana bude loše vreme i ne bude takmičenja, ono će se održavati i u subotu.

Oni koji ne odu na neko od poletišta, takmičenje će moći da prate i na njegovom sajtu, kažu u Vazduhoplovnom savezu Srbije, kroz sistem praćenja uživo putem uređaja za praćenje pilota.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.