Izvor: RTS, 19.Jun.2022, 11:40

Pehar Evrobasketa u studiju RTS-a, Petrušev se nada da će ga Srbija podići 18. septembra

Evropsko prvenstvo za košarkaše od 1. do 18. septembra biće igrano u četiri zemlje (Nemačka, Gruzija, Češka Republika i Italija), zbog čega je pehar stigao u Beograd. Trofej sa Evrobasketa našao je put i do studija Jutarnjeg programa RTS-a, gde je reprezentativac Filip Petrušev izrazio nadu da će ga "orlovi" zadržati po okončanju takmičenja.
Evrobasket će biti prilika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da Srbija napadne prvu evropsku titulu još od 2001. godine, kada je kao Jugoslavija bila najbolja na "starom kontinentu".

Pre pet godina tada izabranici Aleksandra Đorđevića izgubili su od Slovenije u finalu, a sada će, pod vođstvom Svetislava Pešića, pokušati da naprave korak dalje.
"Bilo bi stvarno lepo da se pehar vrati u Srbiju posle ne znam ni ja koliko godina. I mislim da će ove godine, s obzirom na to da će se većina pozvanih odazvati, stvarno biti lepa prilika za to", rekao je Petrušev u Jutarnjem programu RTS-a.
Srbija je smeštena u grupu D sa Češkom, Poljskom, Finskom, Izraelom i Holandijom, i svoje utakmice igraće u Pragu.
Velika prednost naše ekipe biće Nikola Jokić, koji se vraća u nacionalni tim nakon što je propustio nekoliko akcija.
"Lično se veoma radujem jer je to u poslednje dve godine najbolji igrač na svetu. Jednostavno, nema većeg priznanja od toga. Igram na istoj poziciji i jedva čekam te pripreme da vidim uživo kako to izgleda na terenu. Njemu i ne znači mnogo, on je profesionalac koji sve radi na maksimumu i svi se raduju što će on igrati. Svake godine se o njemu priča, cela Srbija je presrećna zbog toga."
Među onima koji iz Amerike donose trofeje je i Nemanja Bjelica, koji je pre nekoliko dana postao šampion NBA lige sa Golden Stejt voriorsima.
Petrušev ističe da će igračima koji su postigli nešto veliko to mnogo značiti na polju samopouzdanja, ali da će čitava ekipa najveću motivaciju izvlačiti iz činjenice da prošle godine nije uspela da se plasira na Olimpijske igre, što je ostavilo gorak ukus kod reprezentativaca.
Prve obaveze reprezentacije Srbije biće tokom juna i jula. Prvo će u sklopu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo naš tim 30. juna igrati protiv Letonije u Rigi, a onda će 3. jula u Nišu dočekati nacionalni tim Belgije.
Krajem avgusta sledi nova runda kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u novoformiranoj grupi gde će se Belgiji, Letoniji i Srbiji pridružiti timovi Velike Britanije, Grčke i Turske.
"Očekuje se pobeda, kao i uvek. To neće biti najjača reprezentacija, ali biće izuzetno kvalitetnih igrača. Izgubili smo od Belgije u prošlom kvalifikacionom prozoru i sigurno je da će ovoga puta imperativ biti pobeda."
Pre nekoliko dana navijače u Srbiji obradovala je i vest da će od sledeće sezone naša zemlja imati dva predstavnika u Evroligi – Crvenu zvezdu i Partizan.
"To jeste naš nacionalni sport i mislim da se u Evroligi vraća na mesto koje zaslužuje", istakao je Petrušev.
On je govorio i o planovima za budućnost, koji su trenutno vezani za reprezentaciju, a nakon letnje lige u Americi odlučiće da li će ostati u Evropi ili će zaigrati u NBA ligi. Za sada je izvesno da će napustiti sadašnju ekipu Anadolu Efes.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.