UEFA izričita i rigorozna: Ko igra Superligu, ne može na Mundijal i EURO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2021, 15:53

UEFA izričita i rigorozna: Ko igra Superligu, ne može na Mundijal i EURO

Evropska fudbalska unija (UEFA) hitno je reagovala protiv Superlige, čije je osnivanje podiglo mnogo prašine na Starom kontinentu. Uefa je zvanično saopštila da će svim igračima koji budu učestvovali u novom takmičenju biti zabranjeno da učestvuju na evropskim i svetskim prvenstvima.

Superliga je osnovana u nedelju uveče, kada je objavljeno da je 12 klubova iz tri od pet najvećih liga objavilo da počinje sa novim takmičenjem.

Šinas: Superliga je u suprotnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa evropskim vrednostima

Potpredsednik Evropske komisije Margaritis Šinas izjavio je da je projekt fudbalske Superlige u suprotnosti sa evropskim vrednostima različitosti i inkluzije.

"Moramo da branimo evropski model sporta utemeljen na vrednostima, na različitosti i inkluziji. Ne dolazi u obzir da bude rezervisan za nekoliko bogatih i moćnih klubova koji žele da prekinu veze sa nacionalnim savezima. Univerzalnost, inkluzija i različitost su ključni elementi evropskog sporta i našeg evropskog načina života", napisao je Šinas na svom Tviter nalogu.

To su Arsenal, Mančester junajted, Mančester siti, Čelsi, Liverpul i Totenhem iz Engleske, Barselona, Real Madrid i Atletiko Madrid iz Španije, odnosno Juventus, Inter i Milan iz Italije.

Momentalno je usledio zemljotres u Evropi, stigle su mnoge negativne reakcije klubova, igrača, funkcionera i svih onih koji su na bilo koji način uključeni u fudbal, a oštre korake preduzele su i nadležne organizacije.

Uefa je prvo saopštila da će morati da se stane na kraj ovom takmičenju, da će svi klubovi osnivači biti kažnjeni, dok je u ponedeljak potvrdila da svi igrači koji budu učestvovali u novoj Superligi neće moći da igraju na Evropskom prvenstvu ove i Svetskom prvenstvu sledeće godine.

"Igračima koji će igrati u zatvorenoj ligi biće zabranjeno da igraju na Svetskom prvenstvu i Evropskom prvenstvu. Neće moći da igraju za nacionalne timove. U ovom trenutku ne mogu snažnije da naglasim da su Uefa i fudbalski svet ujedinjeni protiv sramotnog samouslužnog predloga nekolicine klubova motivisanih pohlepom i ničim drugim. Svi smo jedinstveni protiv ove besmislice od projekta", rekao je predsednik Aleksander Čeferin.

On je naglasio da je Superliga isključivo finansijski projekat.

"Uefa distribuira 90 odsto zarade fudbalskoj zajednici. Za nas fudbal nije samo pitanje novca, za Superligu jeste. Ovo je interes desetak ljudi, prljavih ljudi. Za njih ne postoji fudbal, već samo novac. Hvala celoj fudbalskoj porodici, hvala svim klubovima, osim ovih 12, hvala vladama evropskih zemalja... Ova ideja je šamar svima koji vole fudbal. Nećemo im dozvoliti da unište naš sport", dodao je Čeferin.

Osim toga, evropska kuća fudbala donela je odluku o proširenju Lige šampiona sa 32 na 36 klubova od 2024. godine.

Protiv Superlige su ustali i neki veliki klubovi, pa su tako poziv odbili Pari Sen Žermen, Bajern Minhen, Borusija Dortmund, Porto...

Čeferin: Superliga projekat pohlepnih ljudi

Fudbalski svet i Evropska fudbalska unija (UEFA) ujedinjeni su protiv užasne odluke o formiranju Superlige koju je donelo nekoliko klubova vodeći se pohlepom", izjavio je danas predsednik UEFA Aleksandar Čeferin.

"Fudbaleri koji budu nastupali u Superligi neće moći da učestvuju na Evropskim i Svetskim prvenstvima. Neće moći da igraju za svoje zemlje", rekao je Čeferin, a preneo Rojters.

UEFA je danas zvanično donela odluku o reformi Lige šampiona od 2024. godine i proširenju takmičenja sa 32 na 36 klubova.

Ipak, ova odluka je u senci formiranja Superlige.

"UEFA distribuira 90 odsto zarade fudbalskoj zajednici. Za nas fudbal nije samo pitanje novca, za Superligu jeste. Ovo je interes desetak "prljavih" ljudi. Za njih ne postoji fudbal, već samo novac. Ova ideja je šamar svima koji vole fudbal. Nećemo im dozvoliti da unište naš sport", poručio je Čeferin.

I Britanska vlada "guši" Superligu

Britanska vlada će učiniti sve što je u njenoj moći da spreči formiranje fudbalske Superlige Evrope.

To je rekao državni sekretar za kulturu, medije i sport Oliver Dauden.

"Razgovarali smo sa našim fudbalskim vlastima i moja poruka za njih je bila jasna, da imaju našu potpunu podršku. Ali, nemojte da sumnjate, ako oni ne budu mogli da deluju, stavićemo sve na sto kako bismo sprečili da se to dogodi. Ispitujemo svaku opciju, od upravljačkih reformi, dok zakona takmičenja i mehanizama koji omogućavaju fudbalu da se igra", rekao je Dauden tokom obraćanja u britanskom parlamentu.

Osnivanju Superlige su se žustro usprotivili mnogi, pre svih Evropska fudbalska unija (UEFA) i nacionalni savezi.

"Pojednostavljeno, pregledaćemo sve što Vlada čini da podrži igranje ovih klubova. O ovim opcijama sam razgovarao sa premijerom i radimo u ritmu izmedju vlade i fudbalskih vlasti. Učinićemo sve što je potrebno da zaštitimo naš nacionalni sport. Ovi klubovi su odlučili da stave novac ispred navijača", kazao je Dauden.

Istovremeno su se oglasili i iz kabineta princa Vilijama da borba protiv nove lige mora da bude jača nekog ikad.

Džonson: Učinićemo sve da se Superliga ne razvije

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da će učiniti sve što je moguće kako "otcepljena" fudbalska Superliga, osnovana od strane 12 najmoćnijih evropskih klubova, ne bi ostvarila svoje planove.

"Zajedno sa fudbalskim zvaničnicima razmotrićemo sve moguće opcije kako bismo bili sigurni da se stvari neće razvijati onako kako se trenutno predlaže. Ne mislim da su to dobre vesti za fudbalske navijače, niti za fudbal u ovoj zemlji”, rekao je Džonson, prenela je agencija Rojters.

Ozil: Deca sanjaju da osvoje Svetsko prvenstvo i Ligu šampiona, a ne Superligu

Fudbaler Fenerbahčea Mesut Ozil javno se usprotivio novom projektu evropske fudbalske Superlige, koju je osnovalo 12 bogatih klubova sa Starog kontinenta.

"Deca odrastaju sanjajući da osvoje Svetsko prvenstvo i Ligu šampiona - ne tamo neku Superligu. Uživanje u velikim utakmicama sastoji se u tome da se one dešavaju jednom ili dva puta godišnje, ne svake nedelje. Teško za razumevanje svakom fudbalskom navijaču”, napisao je Ozil na svom Tviter profilu.

Među klubovima koji su osnivači evropske Superlige su Real Madrid i Arsenal, čije boje je tokom bogate karijere branio Ozil.

Sve o Superligi – budžet, sistem, čelnici

Osnivači Evropske Superlige (ESL) već su utvrdili glavne osnove svoje organizacije. Poznati su budžet i sistem takmičenja, te izabrani čelnici.

Klubovi osnivači će dobiti 3,5 milijardi evra za svoje infrastrukturne planove i borbu protiv uticaja pandemije.

Superliga najavljuje znatno veći ekonomski rast i podršku za evropski fudbal kroz dugoročnu obavezu neograničenih solidarnih uplata koje će rasti kako se liga bude razvijala.

Liga predviđa da će solidarne uplate nadmašiti ukupni nivo trenutnih evropskih takmičenja i da će preći granicu od 10 milijardi evra.

Superliga najavljuje podršku svim nivoima evropskog fudbala.

Evropsku Superligu će činiti 20 klubova.

Pored 12 prvobitnih osnivača, priključiće im se još tri uoči premijerne sezone, a ostalih pet klubova će se pridružiti kroz "kvalifikacije" na osnovu učinka u prethodnoj sezoni.

Utakmice će se igrati sredinom nedelje, dok će svi klubovi nastaviti da se takmiče u domaćim prvenstvima, čuvajući tradicionalni kalendar koji će "ostati srce igre".

Sezona će počinjati u avgustu, kada će klubovi biti podeljeni u dve grupe, a svako će sa svakim odigrati po dva meča – kod kuće i u gostima.

Po tri najbolja tima će se plasirati direktno u četvrtfinale, a ekipe koje budu četvrte i pete u grupama će igrati "baraž" za popunu četvrtfinalnih parova.

Plej-of će se igrati po nokaut sistemu sa dva meča, a finale će biti krajem maja, jedna utakmica na neutralnom terenu.

Prvi predsednik Evropske Superlige je vodeći čovek najtrofejnijeg tima Lige šampiona Real Madrida,FlorentinoPeres.

"Pomoći ćemo fudbalu na svakom nivou i podići ga na mesto kojem pripada u svetu. Fudbal je jedini svetski sport sa više od četiri milijarde pristalica i naša odgovornost kao velikih klubova je da odgovorimo na njihove želje",rekao jePeres.

Njegovi zamenici će bitiAndreaAnjeliiz Juventisa i Džoel Glejzer iz Mančester junajteda.

Italijan je podneo ostavku na mesto u izvršnom komitetu UEFA i kao predsedavajuću Evropske asocijacije klubova (ECA), koja je pokrenula reformu Lige šampiona.

"Klubovi su se ujedinili u kritičnom trenutku, omogućivši evropsko takmičenje da se transformiše, stavljajući igru koju volimu u održivu formu za dugoročnu budućnost",rekao je Anjeli.

Orban podržao UEFA i FIFA

Mađarski premijer Viktor Orban podržao je stav Evropske fudbalske unije (UEFA) da se odlučno suprotstavi planu uspostavljanja evropske Superlige.

Njegov portparol Bertalan Havasi, saopštio je mađarskim medijima da Orban podržava evropsko jedinstvo kada je sport u pitanju i princip solidarnosti.

"Stav Mađarske je da lepota i uzvišenost najznačajnije igre na svetu dolazi usled činjenice da ona pripada svima i da ne može biti monopolizovana od strane najbogatijih”, rekao je Orban i dodao da Mađarska podržava napore UEFA, FIFA i nacionalne fudbalske asocijacije u zaštiti integriteta fudbala na nacionalnom i evropskom nivou.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Orban podržao UEFA i FIFA

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2021

Mađarski premijer Viktor Orban podržao je stav Evropske fudbalske unije (UEFA) da se odlučno suprotstavi planu uspostavljanja evropske Superlige...Njegov portparol Bertalan Havasi, saopštio je mađarskim medijima da Orban podržava evropsko jedinstvo kada je sport u pitanju i princip solidarnosti..."Stav...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.