Jokanović: Euro 19992. su nam oduzeli, bili smo bolji od Danske

Izvor: RTS, 30.Maj.2020, 10:40

Jokanović: Euro 19992. su nam oduzeli, bili smo bolji od Danske

Britanski Gardijan posetio je u Madridu Slavišu Jokanovića, koji je govorio, između ostalog, o čuvenom prvenstvu Evrope 1992. godine.
Ovo leto je bilo rezervisano za Evropsko prvenstvo, ali je ono, zbog pandemije koronavirusa, odloženo za narednu godinu.  

"Neće se igrati Evropsko prvenstvo ove godine, ali će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << igrači imati šansu sledeće. Nama je prvenstvo oduzeto i nikada nije vraćeno", rekao je Jokanović u intervjuu za Gardijan.
Rat na Balkanu, sankcije, pa onda 31. maja 1992. godine, Jugoslaviji je uskraćeno pravo nastupa na Evropskom prvenstvu.
Deset dana pred početak turnira, reprezentacija je vraćena kući iz Švedske. Umesto Jugoslavije, na turniru je zaigrala Danska. 
Danci su, 26. juna, pobedili Nemačku u finalu i podigli trofej namenjen najboljoj ekipi u Evropi. 
Jokanović veruje da je to trebalo da urade on i njegovi saigrači iz reprezentacije.
"Bili smo mnogo bolji tim od Danske", siguran je Jokanović.
Jugoslavija se plasirala na EP, Crvena zvezda je godinu dana ranije osvojila titulu prvaka Evrope, reprezentacija je na penale izgubila od Argentine na Svetskom prvenstvu...
Tim koji nikada nije saznao koliko može Generacija koja je osvojila Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina, i bila vicešampion Evrope (do 21) - nikada nije dobila priliku da ispita svoje mogućnosti.
Fudbal nije mogao da pobegne od rata i konflikta - selektor Ivica Osim je otkrio da je Srećko Katanec tražio da ne igra protiv Argentine 1990. godine, pošto je njegova porodica dobijala pretnje smrću.
Osim je podneo ostavku nedelju dana pre nego što je Jugoslavija izbačena sa prvenstva Evrope, zbog situacije u njegovom rodnom gradu Sarajevu, a povukao se i Darko Pančev, zlatna kopačka Evrope. 
"Postigao je deset golova u kvalifikacijama. Mogli smo da napravimo nešto veliko sa igračima koji su bili tu, ali tim je bio još jači mesec dana ranije. Užasno vreme. Ekipe nisu želele da igraju prijateljske mečeve sa nama. Otišli smo u Švedsku, čuli smo glasine... Došli smo prvi, pokušali smo da ih 'prevarimo', da ne mogu da nas vrate kući", rekao je Jokanović uz osmeh.
Ipak, to nije pomoglo.
"Preko noći, izbačeni smo. Bili smo razočarani. Toliko smo želeli da pokažemo šta možemo, ali se zbog politike vraćamo. Užasan osećaj. Čekali smo dva ili tri dana da se organizuje let za Beograd. Onda je bio problem na aerodromu, deset sati smo čekali da nas puste da odemo".
"Traumatično iskustvo za mnoge od nas. Evropsko prvenstvo je bio prvi veliki turnir za mnoge, a morali smo da čekamo do 30. godine na sledeći. Ja sam igrao šest godina kasnije na Svetskom prvenstvu u Francuskoj. Isto je bilo i za Peđu Mijatovića, Sinišu Mihajlovića, Vladimira Jugovića... Ipak, drugi su mnogo više patili od nas. Naši problemi su bili sportske prirode. Dešavalo se nešto mnogo gore", rekao je Jokanović.
Reprezentativci Jugoslavije gledali su na televiziji kako Danci osvajaju turnir. Doduše, nisu baš svi gledali.

"Nismo baš bili raspoloženi. Pobedili smo ih u Kopenhagenu, a oni nas u Beogradu. Ipak, svašta se izdešavalo, pa su došli opušteni. Zapravo, samo jednom su pobedili do finala. Ja sam izbrisao to prvenstvo iz sećanja. Nismo mogli da igramo i to je to. Nismo mogli da igramo kvalifikacije za SP u SAD, kao ni kvalifikacije za EP 1996. godine. Mnogi veruju da smo mogli da uradimo velike stvari, ali nikada nam nije pružena šansa". 
Prijateljstvo opstalo, uprkos ratu Šest godina kasnije, Jugoslavija je igrala na Svetskom prvenstvu u Francuskoj, gde je Hrvatska došla do polufinala. 
Politika, tvrdi Jokanović, nikada nije poremetila odnose među igračima. Država se raspala, prijateljstva su opstala.
U Ovijedu su igrali Janko Janković i Nikola Jerkan, trener je bio Radomir Antić. Jokanović kaže da mu je u Čelsiju mnogo pomogao Mario Stanić.
Jokanović je evropsku karijeru započeo u Ovijedu 1993. godine, a potom je igrao ili trenirao, u Engleskoj, Izraelu, Bugarskoj, Kataru, na Tajlandu...
U bogatoj karijeri je igrao sa mnogim dobrim igračima, trenirao je sjajne fudbalere.

"Prosinečki je bio najtalentovaniji. Ali bilo ih je mnogo - Zola, Đalminja, Mijatović, Stojković...", rekao je Jokanović i priznao da se mučio sa promenom stila kada je, kao stariji igrač, stigao u Englesku. 
Osvojio je titulu sa Deportivom, vodio Partizan do dve uzastopne duple krune, osvojio je titulu na Tajlandu. Doneo je Makabiju grupnu fazu Lige šampiona, prvu u istoriji kluba. Za engleske medije najznačajnije, dva puta je izborio plasman u Premijer ligu.
"Nisam avanturista. Želim da radim u prirodnom okruženju, a najprirodnije je moja zemlja. Posle Partizana, u Srbiji nemam opcije. U Španiji se još nije ukazala prilika. A da li bih ponovo radio u Engleskoj? Naravno", rekao je Jokanović.
"Živim u Madridu, ali ako nemam priliku da radim ovde, zašto bih stao. Ne sedim i plačem kod kuće, pokušavam da radim, napredujem. Volim da radim, a bonus je to što volim to što radim. Ne razmišljam da zaradim novac i odem na pecanje. Ne znam da vozim autobus, vodim restoran, da budem novinar... Znam da radim ovo što radim, zapravo, imam dovoljno entuzijazma. Ne kajem se zbog svih 'avantura' i ne razmišljam o narednom koraku. Nemam nameru da se zaustavim, uživam u životu više nego u pobedama", rekao je Jokanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Velika ispovest Slaviše Jokanovića: "EURO 1992 sam izbrisao iz sećanja, niko nije želeo da igra protiv Jugoslavije!"

Izvor: Sportske.net, 30.Maj.2020

Proslavljeni as se otvorio Englezima...U opširnom intervjuu za Dejli mejl, Slaviša Jokanović govorio je o mnogim stvarima iz igračke i trenerske karijere...Poseban osvrt dao je na dešavanja u reprezentaciji Jugoslavije pre građanskog rata, konkretno 1992. kada su "plavi" trebalo da igraju na Evropskom...

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.