EUROBASKET – GRUPA B: Litvanci vode kolo, ‘azuri’, ‘panceri’, ali i Gruzija vrebaju iz senke (SASTAVI)

Izvor: HotSport.rs, 29.Avg.2017, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EUROBASKET – GRUPA B: Litvanci vode kolo, ‘azuri’, ‘panceri’, ali i Gruzija vrebaju iz senke (SASTAVI)

Dva dana uoči početka Evropskog prvenstva u košarci predstavljamo vam grupu B koja će se igrati u glavnom gradu Izraela, Tel Avivu.

Za grupu B se možda može reći da je najslabija na ovogodišnjem prvenstvu ‘Starog kontinenta’, mada ima tu timova koji bi mogli da pomrse konce jedinom favoritu grupe, Litvaniji.
Čini se da su unapred poznate četiri selekcije koje će proći u osminu finala, bez obzira što je Ukrajina ranije umela da >> Pročitaj celu vest na sajtu HotSport.rs << iznenadi, kao i to što je Izrael domaćin.
Čini se da će najneizvesnije biti u raspodeli pozicija od druge do četvrte, gde su već viđeni Italija, Nemačka i Gruzija. Pa da počnemo.

LITVANIJA
Nema šta, definitivno prvi favorit u Tel Avivu. Može se reći da su Litvanci imali sreće na žrebu, jer su izbegli neke mnogo jače selekcije, a ta sreća ih prati već nekoliko poslednjih godina.
Kao i mnoge selekcije, i oni će imati jedan bitan izostanak, jer će košarkaš Indijana Pejsersa i sin legendarnog Arvidasa, Domantas Sabonis propustiti ovu reprezentativnu akciju, ali ‘zeleni’ neće biti tanki ispod koša.
Ponovo će tu biti, sada zreliji i iskusniji, a čini se i krupniji, Jonas Valančijunas, a tu je i izuzetni šuter na mestu centra i krilnog centra, Donatas Montejunas. Mindauskas Kuzminskas će ponovo ‘leteti’ po krilu, tu je prekaljeni Jonas Mačijulis, a igru će organizovati Mantas Kalnietis i Arturas Milaknis.
Litvaniji se prilično otvara put do četvrtfinala, a od te faze biće sve otvoreno, posebno kod ovakvih ekipa koje dosta zavise od šuta. U svakom slučaju, najveći favorit za medalju iz ove grupe.
SASTAV: Mantas Kalnietis (Olimpija Milano), Adas Juskevičijus (Lietkabelis), Jonas Mačijulis (Real Madrid), Martinas Gečevicijus (Saragosa), Jonas Valančijunas (Toronto Reptors), Mindaugas Kuzminskas (Njujork Niks), DOnatas Montejunas (Šandong Golden Stars), Arturas Milaknis (Žalgiris), Eimantas Bendzius (Obradoiro), Marius Grigonis (Alba Berlin), Arturas Gudaitis (Lijetuvos Ritas), Edgaras Ulanovas (Žalgiris).

ITALIJA
‘Azuri’ ponovo dolaze na veliko takmičenje sa isto tako visokim ambicijama, ali je teško reći da li mogu da se umešaju u borbu za odličja. Dugo ih nije bilo u vrhu, pa je teško da se tamo vrate, pogotovo nakon gluposti prve zvezde Danila Galinarija.
Krilo Denver Nagetsa je slomilo ruku u sukobu sa Holanđaninom u prijateljskom meču na početku priprema i sam je sebi potpisao ‘smrtnu presudu’. A verovatno i svom nacionalnom timu.
Neće biti ni Andree Barnjanija, a prva zvezda će u tom slučaju biti Luiđi Datome, šampion Evrope sa Fenerbahčeom, ali i njegov novi saigrač Nikolo Meli. Za organizaciju će biti zadužen Danijel Heket, za šut Marko Belineli, bek Atlanta Houksa.
Italijani će se boriti za što bolju startnu poziciju, kako bi im se kasnije otvorio žreb i možda se proguraju do završnice i borbe za medalju.
SASTAV: Danijel Heket (Brose Bamberg), Marko Belineli (Atlanta Houks), Pjetro Aradori (Virtus Bolonja), Arijel Filoj (Skandone Avelino), Pol Bililja (Venecija), Nikolo Meli (Fenerbahče), Davide Paskolo (Olimpija Milano), Andrea Ćinćarini (Olimpija Milano), Avudu Abas (Olimpija Milano), Kristijan Burns (Kantu), Luiđi Datome (Fenerbahče), Marko Kuzin (Olimpija Milano).
FOTO: STARSPORT

NEMAČKA
Denis Šruder i družina. Tako bi se mogao opisati ovogodišnji tim Nemačke, gde više nema Dirka Novickog, a itekako će im faliti i Maik Cirbes pod orbučima. Sada je tu novi NBA igrač, Danijel Tais, a pored njega na pozicijama ‘četiri’ i ‘pet’ će ponovo igrati iskusni Robin Bencing i Johan Vojtman.
‘Panceri’ više nisu tako jaki, te će u borbi za drugo, pa i treće mesto imati vrlo nezgodnog rivala kao što je Gruzija, jedina reprezentacija koja je na pripremama savladala Srbiju. Sećamo se kako je Nemačka prošla protiv ‘orlova’, i to u Hamburgu…
SASTAV: Maodo Lo (Brose Bamberg), Johan Vojtman (Baskonija), Luka Štajger (Brose Bamberg), Karsten Tada (Oldenburg), Danijel Tajs (Boston Seltiks), Denis Šruder (Atlanta Houks), Ismet Akpinar (Ulm), Danilo Bartel (Bajern Minhen), Johan Tieman (Ludvigsburg), Patrik Hekman (Brose Bamberg), Ajzea Hartenštajn (Žalgiris), Robin Bencing (bez kluba).
FOTO: STARSPORT

GRUZIJA
Gruzini na ovogodišnji šampionat stižu osokoljeni suverenim trijumfom na ‘Akropolis kupu’ u Atini, u konkurenciji domaćina grčke, naše Srbije i rivala iz grupe, Italije. Upravo protiv ‘azura’ bi mogli da se bore za poziciju broj dva, jer je gotovo izvesno da će se naći u osmini finala.
Pogotovo posle jučerašnje vesti da će se u avionu za Tel Aviv naći i centar Golden Stejt Voriorsa, oporavljeni Zaza Pačulija. Tu su još Cincadze, Šermadini, Tornike Šengelija i nama iz Mege poznati Goga Bitadze.
Hendikep će svakako biti što sada neće biti Viktora Sanikidzea, momka koji je u stanju sve da radi na parketu, od ‘keca’ do ‘petice’. U svakom slučaju vrlo reskeptabilan sastav ima Ilijas Zuros, a samo njegovo ime dovoljno ‘obećava’ u startu.
SASTAV: Majkl Dikson Jr (Strazbur), Jorgi Gamkrelidze (Titebi), Anatoli Boisa (Kutaisi), Zaza Pačulija (Golden Stejt Voriors), Džordž Cincadze (Kutaisi), Đorgi Šermadini (Unikaha), Duda Sanadze (Primorska), Manučar Markoišvili (bez kluba), Mihail Berišvili (Dinamo Tbilisi), Tornike Šengelija (Baskonija), Besik Ležava (Batumi), Beka Bekauri (Kutaisi), Goga Bitadze (Mega Bemaks), Ilija Londaridze (Dinamo Tbilisi).
FOTO: STARSPORT

UKRAJINA
Da je u timu Ukrajine Aleks Len, krilni centar i po potrebi ‘petica’ Finiks Sansa, možda bi i mogli nečemu da se nadaju. Ovako, gorepomenute četiri reprezentacije su ipak bolje i to će se najverovatnije videti na parketu.
Nama su poznata lica Oleksandra Lipovija, bivšeg krila Crvene zvezde, a i Oleksandra Mišule. Najjači timovi za koji igraju ukrajinski igrači su Budiveljnik i Janisej. To dovoljno govori o mogućnostima i limitima ovog sastava.
SASTAV: Vijačeslav Bobrov (Pieno Zvaigzdes), Oleksandr Kolčenko (Čerkasi), Volodimir Koniev (Čerkasi), Maksim Kornijenko (Lukoil), Pavlo Krutos (Budiveljnik), Denis Lukašov (Jenisej), Aleksandr Lipovij (Trikala), Oleksadr Mišula (Dnjepar), Ruslan Otverčenko (Budiveljnik), Artem Pustovij (Obradoiro), Maksim Pustozvonov (Kluž), Oleksandr Riabčuk (Himik Južne), Igor Zajcev (Rosa Radom).

IZRAEL
Možda i nepravedno smo na poslednje mesto stavili Izraelce, domaćine ove grupe, koji bi zbog toga mogli da budu ‘noga’ koja će saplesti mnoge, ali bi isto tako, kao ne malo puta do sada, mogli da budu potpuno razočaranje.
U pitanju je ‘Makabi u malom’, iako je istina da mnogi sada igraju za Hapoel, a prva zvezda apsolutno će biti Omri Kaspi, krilo Golden Stejt Voriorsa.
Ne zaboravimo bivše asove ‘ponosa Izraela’, uvek prisutnog Gaja Pninija, zatim još jednog bivšeg igrača Zvezde Gala Mekela, Jogeva Ohajona, Jotama Halperina i naravno, Liora Elijahua.
SASTAV: Ričard Hovel (Hapoel), Amit Simon (bez kluba), Šon Davson (Bnei Herzlija), Gal Mekel (Gran Kanarija), Lior Elijahu (Hapoel), Omri Kaspi (Golden Stejt Voriors), Gaj Pnini (Hapoel Holon), Elisaj Kadir (Ironi Nes Ziona), Jotam Halperin (Hapoel), Jogev Ohajon (Hapoel), Oz Blajzer (Makabi Haifa), Idan Zalmanson (Makabi Rand Medija), Aleksej Čubrevič (Hapoel Holon), Bar Timor (Hapoel).

RASPORED
31. avgust:
15.45 Nemačka – Ukrajina
18.30 Litvanija – Gruzija
21.30 Italija – Izrael
2. septembar:
15.45 Gruzija – Nemačka
18.30 Ukrajina – Italija
21.30 Izrael – Litvanija
3. septembar:
15.45 Gruzija – Ukranija
18.30 Litvanija – Italija
21.30 Nemačka – Izrael
5. septembar:
15.45 Ukrajina – Litvanija
18.30 Italija – Nemačka
21.30 Izrael – Gruzija
6. septembar:
14.45 Nemačka – Litvanija
17:30 Gruzija – Italija
20.45 Izrael – Ukrajina
The post EUROBASKET – GRUPA B: Litvanci vode kolo, ‘azuri’, ‘panceri’, ali i Gruzija vrebaju iz senke (SASTAVI) appeared first on HotSport - Najnovije sportske vesti - Sve na jednom mestu.

Nastavak na HotSport.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta HotSport.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta HotSport.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.