EURO presek  Šik, Eriksen, razočaranja i oduševljenja u 1. kolu

Izvor: B92, 16.Jun.2021, 09:24

EURO presek " Šik, Eriksen, razočaranja i oduševljenja u 1. kolu

Utakmicama grupe F u utorak kompletirano je prvo kolo Evropskog prvenstva u fudbalu.

Pravi je trenutak da napravimo prvi veći presek šampionata koje je po svemu specifično, a već je bilo nekoliko događaja koji su ga obeležili.

Prvi utisak je igranje u 11 evropskih gradova, što za nas gledaoce za sada ne izgleda loše, ali pitaćemo pojedine reprezentacije posle narednih utakmica kada budu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << morali da prevaljuju distance Rim – Baku ili Sankt Peterburg – Sevilja.

Bitno je da fudbal koliko-toliko dobija bitku protiv koronavirusa, makar trenutno. Naravno, ako izuzmemo činjenicu da u meču Španije i Švedske nismo mogli da vidimo na terenu Serđa Busketsa i Dejana Kuluševskog, odnosno, Žoaa Kansela u ekipi Portugalije.

Meč u Budimpešti između Mađarske i Portugalije na "Puškaš areni" pred 60.000 i kusur navijača svima nam je udahnuo život i nadu da se stara dobra vremena možda ipak vraćaju.

Opet, sa druge strane, imali smo scene poput Andaluzije gde Špance nije gledalo puno publike, a i sam teren u Sevilji je bio neobjašnjivo loš, pa je gle čuda, to bio jedini meč bez pogodaka do sada na turniru.

Nažalost, osim tih tehnikalija oko korone, putovanja i baza selekcija širom kontinenta, dosadašnji tok šampionata obeležio je umalo tragičan ishod srčanog zastoja kod Kristijana Eriksena.

Scena iz finiša prvog poluvremena između Danske i Finske ne želimo da se ikada više ponovi, ali ostao je ožiljak i na srcu Eriksena, ali i svih nas koji smo u tim momentima bili uz njega.

Sve je u trenutku stalo i više nikoga nije zanimalo ko je favorit za osvajanje, gde se igra sledeća utakmica i ko je odigrao kakav meč.

Srećom, nije u potpunosti stalo i Eriksenovo srce, već je pukom srećom, intervencijom lekara i najsavremenijom opremom za defibrilaciju on spasen.

(Pre)brzo smo se vratili fudbalu, u normalu, zanemarujući činjenicu da je to moglo da se desi svakom od nekoliko stotina igrača, posle Kovid-sezone koji su završili tek nedavno.

No, pravili smo i poseban tekst o tome, pa hajde da se vratimo lepšim stvarima potezima koji su nam iz drugih razloga zaustavljali dah.

To je sasvim sigurno gol kojim je napadač Češke Patrik Šik paralisao ceo "Hempden park" u Glazgovu.

Mnogi su požurili da ga proglase za najlepši gol u istoriji EP, verovatno sa razlogom.

I zaista, bilo je i biće maestralnih akcija, atraktivnih poteza, razornih udaraca i čarobnih golova... Ali momenat iz 52. minuta ove utakmice grupe D sigurno će se večno pamtiti.

Teško je posle jedne utakmice istaći ko je razočarao, a ko nije, ali sigurno da selekcija Turske nije ni za trunku opravdala očekivanja "potencijalnog iznenađenja" koja su pred nju postavljena.

U redu, jeste igrala u Rimu protiv Italije na otvaranju, ali činjenica da je Šenol Guneš naredio igračima kukavičku igru u krilu svog golmana ništa drugo nije mogla da donese sem lakih tri komada "azura".

Rusija je izgubila istim rezultatom od Belgije, što se možda i očekivalo, ali selektor Čerčešov ima razloga za srdžbu zbog dva praktično "autogola" njegovih izabranika u prvom poluvremenu.

To nije ni izbliza tim koji je pre tri godine, doduše na domaćem terenu, izbacio jednu Španiju i stigao do četvrtfinala Mundijala.

Jedni od favorita koji su izvršili smenu generacije, Španci, sapleli su se o nogu disciplinovanih Šveđana, iako su ceo meč napadali i imali, reklo bi se, 90 odsto poseda lopte.

Čak su mogli (ili morali, da je bilo čuvene "fudbalske kazne") da izgube, ali je Markus Berg promašio prazan gol i kasnije zbog toga dobijao čak smrtne pretnje...

Razočarali su i Hrvati, jer se od njih puno očekivalo na "Vembliju" protiv Engleske, a pali su praktično bez ispaljenog metka.

Na stranu to što ih sada svi gledaju kao vicešampione sveta, Luka Modrić i ekipa su bili anemični i prilično sterilni, kao da nisu želeli da igraju.

A ukoliko se zaista ispostavi da su namerno izgubili kako bi iskalkulisali i stigli do drugog mesta koje im garantuje izbegavanje ukrštanja sa grupom F (Francuska, Portugalija, Nemačka)... Neka ide njima na dušu.

Počev od prve utakmice, Italijani su pokazali da je "karantin" neodlaska na jedno veliko takmičenje (Svetsko prvenstvo u Rusiji) imao uticaja na njih.

Došli su napaljeni, željni fudbala, sa mladom ekipom koja grize i na kraju je lako pojela Turke nezainteresovane da se igra sa njima.

Takođe, Holandija koju su mnogi otpisali bez Virdžila van Dajka i neke prave zvezde u ofanzivnom delu, uz promenu sistema koji je proslavio Johan Krojf, pokazala je da ima atraktivnog fudbala i na drugačiji način.

Frank de Bur je pregrmeo kritike kompletne nacije, čak i rođenog brata blizanca Ronalda, ostao dosledan sebi i dokazao da je bio u pravu.

Holandija je dala tri gola Ukrajini u verovatno najdinamičnijoj utakmici prvenstva, a mogla je još bar pet da je bilo pravde i sreće.

Francuska, Belgija i Portugalija su najavljeni kao najveći favoriti i oni su te uloge u potpunosti opravdali.

S tim da je kod "galskih petlova" i "đavola" ostao utisak da su igrali na 60 odsto snage, dok su se Kristijano Ronaldo i drugovi baš namučili da dođu do trijumfa na startu na krcatoj "Puškaš areni".

U svakom slučaju, lepo su nas "zagrejali" za nastavak prvenstva.

Prija nam ritam od tri utakmice dnevno, puno događaja, lepih poteza, pa zašto ne i kikseva favorita (kladioničari, oprostite).

Dok je lepih stvari i pravog fudbala, nećemo se buniti.

Samo dok su svi živi i zdravi.

Autor – Stefan Smuđa

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.